Obavijesti Video Pretražite Navigacija
još ništa od isplate

Gdje je zapelo s energetskim dodatkom za umirovljenike: Dnevnik Nove TV istražuje je li zaživio paket mjera za borbu protiv krize

Aktualno Galerija Vladine mjere - 4 Vladine mjere - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vladine mjere - 2 Vladine mjere - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vladine mjere - 3 Vladine mjere - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vladine mjere - 1 Galerija 1/4 >>
S prvim listopadom na snagu je stupio Vladin paket mjera za borbu protiv inflacije vrijedan 21 milijardu kuna. No, je li zaživio u praksi i kako? U reviziju po trgovinama i tržnicama te računima građana i gospodarstvenika otišao je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Jesenska ponuda je golema, a vrećice umirovljenika mršave.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Stjepan Čuraj, HNS apsolvirana tema? Čuraj nakon sastanka vladajuće koalicije potvrdio podršku Vladinu paketu mjera pomoći te dodao: "Nije bilo što za pitati o Ini"

"Ćoravi gulaš je najbolji!" kaže umirovljenica Marija. Anita pak kaže da joj nisu sjeli ni mirovina ni obećani dodatak.

"Kako doznajemo, isplata mirovina bit će u petak, ali na njima neće biti dodatka. Iz Mirovinskog kažu da je izračun broja korisnika još u tijeku.
Isto vrijedi i za korisnike dječjeg doplatka. Bolje neće proći ni nezaposleni, prvih 250 kuna neće dobiti u listopadu, već do 10. studenog", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Zato je već na snazi mjera kojom se ograničilo cijene devet osnovnih namirnica. U velikim trgovinama to funkcionira i nestašica nema.

No, u mesnicama na tržnicama potpuno je druga priča. Svinjskog vrata i lopatice nema ni za lijek, a miješano mljeveno meso nigdje nije 33 kune, javlja Goleš.

"Mi svinjski vrat imamo po 24,99 i lopaticu imamo po 24,99 i to odmah brzo prodamo. U 7 otvaramo, već do 8, 8:30 - nema, kupuju", kaže mesar Dragan.

Tko želi miješano mljeveno meso, kupit će odvojene komade svinjetine i junetine. Mesar će ih samljeti, pa koliko ispadne - ispadne. Sa zamrznutim cijenama bore se i male obiteljske trgovine...

"Mali trgovci su trgovina iza ćoska, tu se snabdijevamo baš proizvodima koji su na mjerama. To je nama 25 do 30 posto prometa i ako vi nemate na tome praktički nikakve zarade - znači da je to loše", kaže Mirko Budimir iz Udruge trgovine pri HUP-u.


Pomoć je obećana i javnim prijevoznicima. Kunu i 47 lipa po litri dizela. No, oni i dalje tankaju po punim cijenama, naknada će stići kasnije.

"Uvijek je problem kada će doć sredstva, ovdje je, nažalost, veći problem što je to premalo. Nama je cijena goriva otišla više nego što je to poticaj", govori Hrvoje Meštrović iz Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika.

"U jesenskom paketu Vladinih mjera je i pomoć poljoprivrednicima, i to zbog povećanih troškova energenata, gnojiva, ali i suše. Ukupna pomoć veća je od pola milijarde kuna, što je pohvalno, ali isplata još nema. Bit će dogodine jer natječaji još nisu raspisani. A smanjenje plina i struje građani će vidjeti tek kad - stignu računi", zaključio je Goleš.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene