Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opasne pasmine

Znate li koji psi su opasni i kako se postupa u slučaju njihovog napada na čovjeka ili drugu životinju? Vlasnik takvog psa ne može biti bilo tko

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pravilnik o opasnim psima u Republici Hrvatskoj, opasnim psima smatra sve one koji su jednom napali čovjeka ili životinju. Ne navodi niti jednu pasminu posebno, niti male niti velike, no jedna je pasmina posebno istaknuta, a svi vlasnici opasnih pasa i pasa iz te kategorije dužni su ispuniti rigorozne uvjete kako bi omogućili sigurnost građanima, ali i svom psu.

Prema još uvijek važećem Pravilniku o opasnim psima, donesenom 2008. godine, opasan pas je bilo koji pas bilo koje pasmine koji je:

  • ničim izazvan napao čovjeka i nanio mu tjelesne ozljede ili ga usmrtio
  • ničim izazvan napao drugog psa i nanijo mu teške tjelesne ozljede
  • uzgajana i/ili dresiran za borbe pasa ili zatečen u organiziranoj borbi s drugim psom

U kategoriju "opasan pas" svrstana je i samo jedna pasmina. Tu spadaju i:

  • svi psi pasmine terijera tipa bull, koji ne potječu iz kontroliranog uzgoja i ne posjeduju rodovnicu Hrvatskoga kinološkog saveza ili Međunarodne kinološke organizacije, odnosno svi psi pasmine pit bull terijer i njezini križanci.

Pročitajte i ovo Ilustracija nije prvi put Stravičan napad psa na djecu u zagrebačkom kvartu: "Razbacivao ih je, vrištali su od straha". Oglasio se i vlasnik psa

Pročitajte i ovo Kraljica Elizabeta i psi korgiji - 3 Obožavala ih je Kraljica Elizabeta iza sebe je ostavila puno kućnih ljubimaca, evo kakva je njihova sudbina i kome će pripasti

Što kad se psa proglasi "opasnim?

Je li pas opasan, utvrdit će veterinarski inspektor nakon prijave o napadu. Nakon toga, obavezno se u knjižicu cijepljenja upisuje "Opasan pas" te se obavještava i Hrvatski kinološki savez.

  • Vlasnik odmah mora mikročipirati psa i kastrirati ga u roku od 14 dana.
  • Psa može zadržati, ali ga mora držati zaključanog u kavezu (boxu) ili objektu primjerene veličine, iz kojeg pas ne može pobjeći. Na ulazu u prostor mora biti vidljivo istaknuto upozorenje "Opasan pas".
  • Psa smije u šetnju izvesti samo vlasnik, pas mora imati brnjicu i biti na povodcu te ga se ne smije ustupiti drugoj osobi na čuvanje i privremeni smještaj.
  • Pas se obavezno upućuje na školu socijalizacije, koju mora upisati u roku od 30 dana i položiti sa zadovoljavajućom ocjenom, zajedno s vlasnikom.

Školu socijalizacije trebaju obavezno proći i položiti i svi psi pasmine pit bull terijer i njihovi križanci, bez obzira jesu li ili nisu napali i ozlijedili čovjeka ili životinju. Troškove plaća vlasnik psa.

Ukoliko ne zadovolji ove uvjete i ne uspije položiti školu socijalizacije, pas će prema Zakonu o zaštiti životinja, biti eutaniziran. Iznimno, psa se može smjestiti u sklonište za životinje ili dati na udomljavanje osobi koja će ispuniti sve navedene uvjete te će mu ovo biti jedini pas.

Tko može biti vlasnik?

Svi vlasnici pasa terijera tipa bull moraju ispunjavati sljedeće uvijete:

  • da nije pravomoćno osuđen za kaznena djela mučenja životinja, protiv života i tijela čovjeka, zlouporabe opojnih droga, nasilja, protiv slobode i prava čovjeka, imovine, spolne slobode i spolnog ćudoređa, javnog reda, braka, obitelji i mladeži ili je za takvo djelo pokrenut postupak.
  • da nije pravomoćno kažnjen za prekršaj iz područja zaštite životinja, iz područja javnog reda i mira i nasilja ili da za takvo djelo nije pokrenut postupak.
  • da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi pas mogao biti zlouporabljen, kao što su konzumacija alkohola i opojnih droga, poremećeni obiteljski odnosi, sukobi s okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje ili povrede Pravilnika i Kodeksa Hrvatskog kinološkog saveza.
  • da ima uvjete za siguran smještaj opasnog psa
  • da je stariji od 21 godine te poslovno sposoban

Zabrana prodaje i oglašavanja

Treba napomenuti da je prema aktualnom Pravilniku o opasnim psima zabranjena trgovina opasnim psima kao i njihovo darovanje, izlaganje, promocija, oglašavanje i oglašavanje prodaje, sudjelovanje na natjecanjima, izložbama i bilo kojim drugim javnim nastupima ili okupljanjima na području Republike Hrvatske.

Tom logikom, svi psi pasmine terijera tipa bull, koji ne potječu iz kontroliranog uzgoja i ne posjeduju rodovnicu Hrvatskoga kinološkog saveza ili Međunarodne kinološke organizacije, odnosno svi psi pasmine pit bull terijer i njezini križanci (dakle većina), ne smiju se prodavati, poklanjati, oglašavati…

Nadležno tijelo za provedbu Pravilnika je Ministarstvo poljoprivrede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene