Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok im se ne ispune zahtjevi

Rub opstanka: 20 radnika Željezare štrajka glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset radnika Željezare Split jutros je počelo štrajk glađu.

Radnici na taj način žele izraziti nezadovoljstvo teškim stanjem u tvrtki u kojoj je proizvodnja prestala u travnju, te su najavili da neće prekinuti štrajk, koji su započeli u prostorijama poduzeća, dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita - podružnica Željezara Zvonko Šegvić, koji je došao podržati skupinu štrajkaša, rekao je novinarima da radnici traže žuran početak proizvodnje u željezari. Štrajkaši također traže da se za 400 radnika osigura isplata pune plaće za studeni i prosinac, jer su dovedeni na rub preživljavanja i egzistencijalnog opstanka, rekao je Šegvić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radnici očajni Splitska željezara: Spriječili odvoz žice, počeli štrajk glađu Slika nije dostupna Odluka donesena na sastanku Radnici željezare prekinuli štrajk glađu

Traže hitan odlazak Zlomrexa

Trenutačno radnici primaju od Vlade po 2000 kuna mjesečno, što je posve nedovoljno za osiguranje egzistencije njihovih obitelji. Štrajkaši traže i hitan prekid ugovora s poljskom tvrtkom Zlomrex uz pismena jamstva Vlade, odnosno Fonda za privatizaciju, gdje bi se naveo točan datum prekida ugovora, rekao je Šegvić. Zlomrex je ugovorom iz 2007. godine postao većinskim vlasnikom željezare no, prema tvrdnjama štrajkaša, ta poljska kompanija nije ispunila svoje ugovorene obveze i time je željezaru dovela u teško stanje.

Komentirajući proturječne informacije o angažmanu Carlson fonda u vezi kupnje željezare Šegvić je ustvrdio kako je taj fond kupio željezaru s odgodom, a uvjeti koje je postavio državi za preuzimanje su 'pokvareni i uvredljivi' za Hrvatsku. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene