Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Produžuje agoniju'

Roditelji ovisnika se bore protiv terapije metadonom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borba protiv ovisnosti, ali i metadona kao terapije. Uoči 26. lipnja, Dana borbe protiv ovisnosti, 18 zadarskih udruga počelo je prikupljati potpise za peticiju koju namjeravaju poslati ministru Darku Milinoviću.

U udrugama smatraju da liječenje nije učinkovito, traje predugo i nema smisla. No, čini se da problem nije u lijeku, već u liječnicima koji ne žele liječiti ovisnike, pa ih umjesto terapijom opskrbljuju zalihama za nekoliko tjedana, tvrde u udrugama. Roditelji su peticijom odlučili prekinuti ono što smatraju lošom terapijom. 'Smatramo da se daje bez kontrole, da se daje u velikim količinama, da se daje dugotrajno i da takva teorija nema svrhe niti cilja. Samo se produžuje još veća agonija nas i naše djece,' rekla je Ivanka Ledenko, predsjednica udruge 'Nada'.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi

Roditelji smatraju da svi osim ovisnika imaju korist od ovakve terapije. Farmaceuti se bogate, a država smanjuje kriminal te broj zaraženih HIV-om i hepatitisom. 'To su vrlo paušalne procjene. Ovisnost se definira kao kronična, progresivna, recidivirajuća bolest. Kad bi netko rekao da dugo traje liječenje shizofrenije, da predugo dajemo pacijentima lijekova taj bi pokazao potpuno nerazumijevanje naprosto te teške duševne bolesti. Slična je stvar i sa ovisnosti o heroinu,' rekao je Slavko Sakoman s odjel za ovisnosti KB Sestara milosrdnica.

U godinu dana farmaceuti na prodaji metadona zarade manje od milijun kuna, dok se za to vrijeme na crnom tržištu proda heroin vrjedniji od milijardu i pol kuna. Stoga teorija o interesima farmaceuta nema temelja, tvrdi Sakoman. No oko jednog se mogu složiti. Zbog pogrešnog liječenja metadon zaršava na ulici gdje se preprodaje. 'Mi smo radili nedavno istraživanja, konkretno na našem području, gdje smo utvrdili da 30-ak posto liječnika opće prakse zapravo ne voli i nije im drago što rade s ovisnicima,' rekla je Margareta Mesić iz službe za ovisnost Zavoda za javno zdravstvo. A dok liječnici ne zavole ovisnike ili ministarstvo ne pojača kontrole, većina ovisnika ipak će ostati prepuštena ulici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene