Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Thompson neće nastupiti u Žminju, Kajin zadovoljan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajnik istarskog HDZ-a Marino Roce izjavio je danas da pjevač Marko Perković Thompson neće nastupiti u Žminju kao što je to nekim medijima najavio HDZ-ov načelnik općine Žminj Ratko Jeromela.

'Thompson definitivno neće nastupiti u Žminju', poručio je Roce s konferencije za novinare u Puli, ne pojasnivši dodatno svoju tvrdnju.

Pročitajte i ovo Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno" Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

Roco je osudio protuhrvatske i fašističke grafite koji su nedavno osvanuli u Poreču.

Osvrnuvši se na preimenovanju pulskog kina 'Zagreb' u kino 'Valli' Roce je kazao da ga sam čin preimenovanja podsjeća na fašističke postupke za vrijeme Italije kada su se bez obrazloženja te bez javne i demokratske rasprave mijenjali nazivi. 

>> Kajin: Thompson širi poruke mržnje

'To nas uistinu podsjeća na fašizam te smatram da je to prvi grafit koji je ispisan na ovom području, a tek nakon tog događaja uslijedili su grafiti u Poreču', kazao je Roce koji smatra kako bi policija trebala istragu krenuti upravo iz ovog čina preimenovanja pulskog kina.

Kad policija otkrije inicijatora prenamjene naziva kina vjerojatno će otkriti i organizatora, odnosno autora grafita u Poreču, ustvrdio je.

Roce je osudio i jučerašnju izjavu IDS-ovog saborskog zastupnika Damira Kajina koji je ustvrdio kako su ti grafiti 'djelo bivših hrvatskih vojnika'. Dodao je da će HDZ od policije i državnog odvjetništva zatražiti pokretanje kaznenog postupka protiv Kajina zbog, kako je rekao, poticanja političke, nacionalne i javne netrpeljivosti te uznemiravanja javnosti, ali i nanošenja šteta Hrvatskoj vojsci i državi.

'Tražimo od Kajina da ne vrijeđa antifašizam i da sebe ne oslovljava antifašistom. On je očito policajac za sve događaje u Istri ali mu zato ne smetaju talijanski iredentisti koji dolaze u Istru', kazao je tajnik istarskog HDZ-a Marino Roce.

Kajin zadovoljan jer Thompson neće nastupiti u Žminju 

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin izrazio je danas zadovoljstvo što je HDZ otkazao koncert Marka Perkovića Thompsona u Žminju, ocijenivši to dobrim potezom.

No, Kajin smatra kako se HDZ ne može odreći Thompsona jer bi onda izgubio dobar dio birača u Lici i Slavoniji.

"Da bi HDZ zadržao Thompsonove sljedbenike, pokušao je čak slomiti Istru, ali je duh Istre i ovom prilikom ostao nepokoren", ustvrdio je Kajin na konferenciji za novinare, ocijenivši kako bi HDZ bez 60 tisuća Thompsonovih fanova, koji su pohrlili u Čavoglave, bio opozicija.

Kazao je kako odustajanje Thompsona od Žminja pokazuje da se isplati boriti za istinu, pravdu i civilizacijske vrijednosti.

Kajin smatra da "šutnja jača Thompsona" te predstavlja odobravanje i slaganje s onim što on simbolizira, odnosno pristajanje na, kako je rekao, njegovu primitivnu provokaciju da je "Za dom spremni" povijesni hrvatski pozdrav.

Kajin je pozvao predstavnike manjina da se o tom slučaju izjasne.

Hrvatstvo Istre ne brani se Thompsonom jer da su Istrani slušali Thompsona 20-ih, 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća nikada se hrvatska zastava ne bi vijorila u Istri, Rijeci i Zadru, ustvrdio je Kajin.

On smatra da onaj tko 2008. u Istru dovodi Thompsona dovodi u pitanje ideale Istrana koji su se borili protiv fašizma i ustaštva.

Istrane je odredio antifašistički pokret, a netko tko brani i simbolizira jednu poraženu ideologiju ovdje nije dobrodošao, zaključio je Kajin.

Thompsonu je, inače, u srijedu pulsko Gradsko poglavarstvo odbilo dati dozvolu za nastup u Areni.

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata osudila Kajinovu izjavu

Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije "najoštrije" je osudila izjavu IDS-ova saborskog zastupnika Damira Kajina da su grafite u Poreču ispisali bivši hrvatski vojnici, odnosno oni isti koji su to radili i devedesetih godina kada su rušili partizanske spomenike.

Ovakvom izjavom Kajin je uvrijedio sve branitelje, bivše pripadnike Hrvatske vojske, kao i samoga sebe, jer je i sam hrvatski branitelj i bivši pripadnik Hrvatske vojske, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik koordinacije Marijan Mužinić.

"Ako zastupnik Kajin ima konkretne podatke pojedinaca ili skupine bivših pripadnika Hrvatske vojske, neka to objavi... Ukoliko Kajin ne raspolaže konkretnim dokazima o počiniteljima ovog sramnog čina, tražimo da se javno ispriča svim braniteljima i pripadnicima Hrvatske vojske", kaže se u priopćenju.

Pritom se ističe kako su hrvatski branitelji i pripadnici Hrvatske vojske časno i pošteno obavili svoju povijesnu zadaću u Domovinskom ratu obranivši Hrvatsku od velikosrpske agresije.

Inače, grafiti s napisima "Parenzo fascista", "Istra-Italija" "Parenzo je samo Italija" i kukasti križ ispisani su u Poreču u noći s petka na subotu.

Priopćenjem za javnost oglasila se i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Vrsara, izražavajući ogorčenost Kajinovom izjavom. Njome se, kaže se u tom priopćenju, "bez dokaza osuđuju branitelji da su autori fašističkih grafita u Poreču".

"Sumnjati u branitelje Domovinskog rata da su autori tih grafita za jednog saborskog zastupnika je sramotno, ponižavajuće, provokativno i osuđujuće", stoji u njihovom priopćenju za javnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene