Reporterka Dnevnika Nove TV, Sanja Vištica, razgovarala je jednom od voditeljica istraživanja srednjoškolaca, dr.sc. Zrinka Ristić - Dedić.

Galerija


Radili ste na više istraživanja, je li ikada mišljenje mladih bilo toliko negativno? Je li ovo zadnji alarm za buđenje?

Ovo zasigurno jesu alarmantni podatci, iako naravno ima i pozitivnih podataka. Prije svega, istaknula bi to da mladi vjeruju u sebe i u svoju budućnost, ali nažalost, ne vide Hrvatsku nužno mjestom na kojemu će tu budućnost ostvariti.

Iako se ovi mladi koji žele otići još stignu predomisliti, je li ovo opasno kada se uzme u obzir da su već sad tisuće mladih ljudi napustile Hrvatsku?

Vezani članci Veliko istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) EKSKLUZIVNO Veliko iznenađenje u rejtingu: Grabar-Kitarović, Milanović i Škoro unutar statističke pogreške Istraživanje o štrajku u prosvjeti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Što o štrajku misle građani? Sindikate još uvijek podupire većina, a evo koga krive za problem koji već traje mjesecima

Zasigurno ti podaci ukazuju na jedan trend. Tu se radi o željama i očekivanjima mladih ljudi. Oni jesu podatak koji upućuje onima koji su odgovorni za politiku, da zapravo zauzmu neki stav i reagiraju na ovakva mišljenja. Ovdje, kroz ovo istraživanje, predstavljamo glas mladih, glas koji često u javnoj sferi nije dovoljno zastupljen. Mladi se često nekako ne uzimaju u obzir, a mi kroz ovo istraživanje nastojimo afirmirati njihov glas i pogled na njihovu budućnost.

Što biste rekli, tko je odgovoran za ovakav stav mladih?

Teško je svaliti odgovornost na nekoga, ali zasigurno, svi koji radimo s djecom jesmo neki koji utječemo na njih. Tu se zapravo radi o negativnoj percepciji društvenog konteksta. Cijela društvena klima je očito takva da mladi dobro razumiju da nije podržavajuća, nije dovoljno otvorena, nije pravična. Često se radi o sustavu koji ne pruža svima jednake mogućnosti i nije formiran na načelima sposobnosti, ulaganja i truda, nego nekim drugim vrijednostima.

Čuli smo da srednjoškolci smatraju da im treba veza i za upis na faks, iako je sustav upisa poprilično transparentan. Zašto je to tako?

Zanimljivo je što tu stvar ispitujemo već deset godina i pokazuje se da u deset godina čak raste postotak onih koji misle da su za upis na fakultete važnije druge stvari od samog znanja. Radi se o tome, da je to odraz opće klime, odnosno percepcije

Što treba napraviti da bi se percepcija mladih promijenila na bolje?

Sigurno nije lako rješenje. Ide se u smjeru toga da obrazovni sustav prije svega treba počivati na prethodno navedenim mjerama: otvorenosti, pravičnosti, mogućnostima za sve. Sustav u kojem je vlastito znanje ono što ti pruža prodor u sustav.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr