Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanje na većini poplavljenih područja polako se smiruje.


Prema informacijama Hrvatskih voda ukinuto je izvanredno stanje na slivnom području Korčula - Neretva na dionicama 13/1 More - Opuzen i 14/1 Opuzen - Metković. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava za navedene dionice, izvijestio je DUSZ.

Vezani članci Poplava u Kosinju (Foto: Robert Labrović) Kadrovi snimljeni iz zraka: Pogledajte kako izgleda poplavljeni Kosinj Slika nije dostupna 'Kvalitetnom reakcijom ublažene posljedice poplave'

Zbog smanjenih potreba obrane od poplava na području Matkovića i Opuzena snage Županijske vatrogasne zajednice i Hrvatske gorske službe spašavanja smanjuju broj ljudi i opreme, ali nastavljaju s aktivnostima saniranja i pomoći ugroženom stanovništvu, opskrbom namirnicama, pitkom vodom te dezinfekcijskim sredstvima, rečeno je danas na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije i grada Metkovića.

Na sjednici je rečeno kako se nastavlja rad svih služba koje su uključene u zaštitu i spašavanje te uklanjanju posljedica izazvanih poplavama. Neretva je poplavila 1000 objekata kod Metkovića, 200 objekata na području Komina te pet objekata na području Kule Norinske. Zagrebački ured za upravljanje u hitnim situacijama, kako je danas priopćeno, poslao je na traženje metkovskoga gradonačelnika vozilo (Grič-460) 'šumar' sa pet potopnih pumpa. Vozilo s posadom ostati će u Metkoviću tri dana, odnosno do kad bude potrebno.

>> 'Teško je pitati čovjeka kako je dok mu namještaj pliva po kući'

>> Kosor u Metkoviću: Osigurali smo 100 milijuna kuna za nasip

U Ličko-senjskoj županiji, vodostaj rijeke Like, nakon što je neprestano rastao i do šest centimetara po satu, sada već satima miruje. I dalje su na snazi mjere izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama na slivu rijeke Like. Prometnice na području Ličkog Novog, Bogdanice i Kolakovca su sada prohodne. Hrvatske vode i Stožer za obranu od poplava neprekidno dežuraju i čamcima dovoze stanovništvu potrepštine i vodu.

Vodostaj Neretve se kontinuirano smanjuje, kako u Metkoviću, tako i u Opuzenu te ušću u more, no preostala voda na poplavljenim područjima, povlačit će se danima. Vodostaj Neretve u 10:00 sati u Metkoviću je bio 312 centimetara, a u Opuzenu 208 centimetara, s tendencijom daljnjeg pada. Razina mora na ušću Neretve u 8:00 sati je bila 84 centimetra.

Šest čamaca osigurano za prevoženje stanovnika

Lokalne vlasti su za stanovništvo i njihovo prevoženje organizirano je šest čamaca koji su svakodnevno na raspolaganju. Na terenu je osiguran dovoljan broj agregata za slučaj nestanka električne energije, kao i pumpa za vodu, a u slučaju plavljenja objekata, preko Crvenog križa Gospić, osiguran je potreban broj uređaja za isušivanje.

Alternativni komunikacijski pravci su očišćeni i za sada nema potrebe za stavljanje u pripravnost dodatnih snaga za spašavanje, kao ni za materijalno tehničkim sredstvima, ističe se u priopćenju DUSZ-a.

Voda opet pitka u Dubrovniku

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, jučer je izvijestio i da je voda u vodoopskrbnom sustavu grada Dubrovnika, Župe dubrovačke, Konavala te u vodoopskrbnom sustavu Zaton-Orašac-Elafiti, zdravstveno ispravna i može se koristiti za piće.

Sava u porastu

Tijekom noći vodostaji rijeke Save nizvodno od Jasenovca i dalje su bili u porastu, kao i nivoi voda u retencijama Mokro i Lonjsko polje. Vodostaji Česme, Ilove, Kupe, Une i Orljave bili su u daljnjem opadanju. Rijeka Una na vodomjeru u Hrvatskoj Kostajnici dosegla je jučer ujutro maksimum od 431 cm, od kada je u opadanju.

Na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplave za rijeku Unu – Hrvatska Kostajnica, za rijeku Savu – Jasenovac i retenciju Lonjsko polje - vodomjer Šašna Greda.
Tijekom dana očekuje se daljnji blagi porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca dok će vodostaji rijeke Une biti u daljnjem opadanju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju