Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjuje se broj spasilačkih ekipa

Neretva i Lika se smiruju, Sava raste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje na većini poplavljenih područja polako se smiruje.

Prema informacijama Hrvatskih voda ukinuto je izvanredno stanje na slivnom području Korčula - Neretva na dionicama 13/1 More - Opuzen i 14/1 Opuzen - Metković. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava za navedene dionice, izvijestio je DUSZ.

Pročitajte i ovo Povišen vodostaj rijeke Drave - 1 Čeka ih duga noć Vrhunac vodenog vala u Osijeku: Okolna mjesta u najvišem stupnju opreza za obranu od poplave Slika nije dostupna DUZS 'Kvalitetnom reakcijom ublažene posljedice poplave'

Zbog smanjenih potreba obrane od poplava na području Matkovića i Opuzena snage Županijske vatrogasne zajednice i Hrvatske gorske službe spašavanja smanjuju broj ljudi i opreme, ali nastavljaju s aktivnostima saniranja i pomoći ugroženom stanovništvu, opskrbom namirnicama, pitkom vodom te dezinfekcijskim sredstvima, rečeno je danas na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije i grada Metkovića.

Na sjednici je rečeno kako se nastavlja rad svih služba koje su uključene u zaštitu i spašavanje te uklanjanju posljedica izazvanih poplavama. Neretva je poplavila 1000 objekata kod Metkovića, 200 objekata na području Komina te pet objekata na području Kule Norinske. Zagrebački ured za upravljanje u hitnim situacijama, kako je danas priopćeno, poslao je na traženje metkovskoga gradonačelnika vozilo (Grič-460) 'šumar' sa pet potopnih pumpa. Vozilo s posadom ostati će u Metkoviću tri dana, odnosno do kad bude potrebno.

>> 'Teško je pitati čovjeka kako je dok mu namještaj pliva po kući'

>> Kosor u Metkoviću: Osigurali smo 100 milijuna kuna za nasip

U Ličko-senjskoj županiji, vodostaj rijeke Like, nakon što je neprestano rastao i do šest centimetara po satu, sada već satima miruje. I dalje su na snazi mjere izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama na slivu rijeke Like. Prometnice na području Ličkog Novog, Bogdanice i Kolakovca su sada prohodne. Hrvatske vode i Stožer za obranu od poplava neprekidno dežuraju i čamcima dovoze stanovništvu potrepštine i vodu.

Vodostaj Neretve se kontinuirano smanjuje, kako u Metkoviću, tako i u Opuzenu te ušću u more, no preostala voda na poplavljenim područjima, povlačit će se danima. Vodostaj Neretve u 10:00 sati u Metkoviću je bio 312 centimetara, a u Opuzenu 208 centimetara, s tendencijom daljnjeg pada. Razina mora na ušću Neretve u 8:00 sati je bila 84 centimetra.

Šest čamaca osigurano za prevoženje stanovnika

Lokalne vlasti su za stanovništvo i njihovo prevoženje organizirano je šest čamaca koji su svakodnevno na raspolaganju. Na terenu je osiguran dovoljan broj agregata za slučaj nestanka električne energije, kao i pumpa za vodu, a u slučaju plavljenja objekata, preko Crvenog križa Gospić, osiguran je potreban broj uređaja za isušivanje.

Alternativni komunikacijski pravci su očišćeni i za sada nema potrebe za stavljanje u pripravnost dodatnih snaga za spašavanje, kao ni za materijalno tehničkim sredstvima, ističe se u priopćenju DUSZ-a.

Voda opet pitka u Dubrovniku

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, jučer je izvijestio i da je voda u vodoopskrbnom sustavu grada Dubrovnika, Župe dubrovačke, Konavala te u vodoopskrbnom sustavu Zaton-Orašac-Elafiti, zdravstveno ispravna i može se koristiti za piće.

Sava u porastu

Tijekom noći vodostaji rijeke Save nizvodno od Jasenovca i dalje su bili u porastu, kao i nivoi voda u retencijama Mokro i Lonjsko polje. Vodostaji Česme, Ilove, Kupe, Une i Orljave bili su u daljnjem opadanju. Rijeka Una na vodomjeru u Hrvatskoj Kostajnici dosegla je jučer ujutro maksimum od 431 cm, od kada je u opadanju.

Na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplave za rijeku Unu – Hrvatska Kostajnica, za rijeku Savu – Jasenovac i retenciju Lonjsko polje - vodomjer Šašna Greda.
Tijekom dana očekuje se daljnji blagi porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca dok će vodostaji rijeke Une biti u daljnjem opadanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene