Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ribari protiv rezervata uz istočnu obalu Cresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Ceha za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije traže poništenje rješenja o proglašenju posebnog rezervata za dupine u moru uz istočnu obalu otoka Cresa i Lošinja jer smatraju da će taj rezervat ugroziti gospodarstvo dvaju otoka.

Po riječima članova Ceha ribara Ministarstvo kulture donijelo je u srpnju 2006. rješenje o preventivnoj zaštiti dijela mora uz istočnu obalu otoka Cresa i Lošinja - u kategoriji posebnog rezervata u moru.

Pročitajte i ovo Fringe Festival Digla se prašina na Cresu HDZ-ova koalicija traži zabranu festivala na otvorenom: "I djeca moraju gledati neukusnu golotinju i perverzije" Slika nije dostupna PGŽ: Ribari protiv rezervata za dupine kod Cresa i Lošinja

Cresko-lošinjsko Udruženje obrtnika, koje podupire županijska Obrtnička komora, nije konzultirano prije donošenja takva rješenja, kao ni lokalna samouprava, kazali su.

Ribari smatraju da sami mogu procijeniti stanje u moru i moguću ugroženost dupina, ribe i svih ostalih morskih organizama u vodama dvaju otoka te da u tom dijelu mora ni jedna vrsta nije ugrožena, posebice ne dupini.

S druge strane, smatraju ribari, uvođenje ograničenja i zabrana doveli bi u pitanje egzistenciju ribara i njihovih obitelji,
ugostitelja, brodara i nautičkog turizma, odnosno cijelog otočnog gospodarstva.

Creski i lošinjski ribari smatraju da je moguće nastaviti živjeti u zajednici s prirodom i dupinima koji ne žive samo u moru kod Cresa i Lošinja nego u cijelom Jadranu, da se ne smije dopustiti gašenje tradicionalnih otočnih zanimanja te da otočane ne treba zatvarati u rezervate.

Predstavnici Cehra ribara najavili su da će potporu za svoje zahtjeve zatražiti od ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića na sutrašnjem sastanku ministra Vukelića i predstavnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije u Opatiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene