Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi Ceha za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije traže poništenje rješenja o proglašenju posebnog rezervata za dupine u moru uz istočnu obalu otoka Cresa i Lošinja jer smatraju da će taj rezervat ugroziti gospodarstvo dvaju otoka.


Po riječima članova Ceha ribara Ministarstvo kulture donijelo je u srpnju 2006. rješenje o preventivnoj zaštiti dijela mora uz istočnu obalu otoka Cresa i Lošinja - u kategoriji posebnog rezervata u moru.

Vezani članci Zoran Milanović Zoran Milanović o izboru za šefa Vrhovnog suda: "Tamo je HDZ-ov predmet. Ministar Malenica? Dolazio je kod mene s frulom i harmonikom pronjuškati što ću činiti" Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 1 Ispovijest žene koja se morala izboriti za pobačaj jer je on zakonom zabranjen: "Ne bih imala ništa, rodila bih mrtvo dijete, a bol bi bila tisuću puta veća“

Cresko-lošinjsko Udruženje obrtnika, koje podupire županijska Obrtnička komora, nije konzultirano prije donošenja takva rješenja, kao ni lokalna samouprava, kazali su.

Ribari smatraju da sami mogu procijeniti stanje u moru i moguću ugroženost dupina, ribe i svih ostalih morskih organizama u vodama dvaju otoka te da u tom dijelu mora ni jedna vrsta nije ugrožena, posebice ne dupini.

S druge strane, smatraju ribari, uvođenje ograničenja i zabrana doveli bi u pitanje egzistenciju ribara i njihovih obitelji,
ugostitelja, brodara i nautičkog turizma, odnosno cijelog otočnog gospodarstva.

Creski i lošinjski ribari smatraju da je moguće nastaviti živjeti u zajednici s prirodom i dupinima koji ne žive samo u moru kod Cresa i Lošinja nego u cijelom Jadranu, da se ne smije dopustiti gašenje tradicionalnih otočnih zanimanja te da otočane ne treba zatvarati u rezervate.

Predstavnici Cehra ribara najavili su da će potporu za svoje zahtjeve zatražiti od ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića na sutrašnjem sastanku ministra Vukelića i predstavnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije u Opatiji.