Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Publicistički prvijenac

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević objavio knjigu o Titu u Rusiji: "Ovo nadilazi tajnovitog osnivača bivše države"

Aktualno Galerija Marko Stričević - 1 Marko Stričević - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marko Stričević - 2 Marko Stričević - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marko Stričević - 3 Marko Stričević - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Stričević - 4 Galerija 1/4 >>
Reporter vanjske politike Nove TV Marko Stričević je objavio svoj publicistički prvijenac "Tito u Rusiji".

Reporter vanjske politike Dnevnika Nove TV Marko Stričević objavio je svoj publicistički prvijenac, knjigu "Tito u Rusiji" koja je predstavljena u srijedu, 11. lipnja 20024. u Hrvatskom novinarskom društvu.

Knjiga u izdanju VBZ-a rezultat je dugogodišnjeg terenskog, arhivskog, bibliografskog i drugih vidova istraživanja o dosad praktički nepoznatom periodu života Josipa Broza, koji je nakon zarobljavanja u austrougarskoj uniformi u zapadnoj Ukrajini 1915. završio u ruskom zarobljeništvu.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Ostali bez mandata Nisu svi zadovoljni rezultatom Europskih izbora: Pogledajte tko misli da sustav nije pravedan

Knjiga je, kaže Stričević, kombinacija putopisnog eseja o Rusiji i temeljitog istraživanja, maksimalno skrupuloznog prema činjenicama, uz navođenje izvora i jasno naglašavanje koje se informacije ne mogu provjeriti ili su opravdano suspektne te koje su otprije poznate, a koje su nove domaćoj historiografiji.

"Kad sam shvatio da nijedan od biografa čije knjige pronalazim i proučavam nije pokušao provjeriti to što u svojoj knjizi piše o prvom ruskom periodu Josipa Broza, shvatio sam da se sa svojim iskustvima i interesom koji nadilazi samog tajnovitog osnivača bivše države, vjerojatno jedini nalazim na tragu priče iz koje je nastala ova knjiga", rekao je Stričević.

"Obišao sam sela, gradove i institucije Galicije, Bukovine, Tatarstana, Čuvašije, Mordovije, Urala i zapadnog Sibira uz granicu s Kazahstanom. Naravno, i Moskvu i Sankt Peterburg. Nekoć sam tri godine bio stalni dopisnik iz Rusije, pa sam putovanje vlakovima trećeg razreda, komunikaciju po selima i institucijama Rusije i drugih postsovjetskih zemalja neformalno doktorirao", dodao je.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić Brunović - 1 Lažni ugovori o štednji Detalji kako su operirale pohlepne bankarice iz Čakovca: "Banka je ta koja će morati vratiti novac"

U knjizi se, kaže, vidi da ga nije interesirala samo Brozova enigma, nego i Rusija kao takva.

"I jedno ne tako daleko, kultno vrijeme revolucije, mit toliko snažan da su svojedobno i na našim prostorima mnogi za njega bili spremni davati – i oduzimati – živote. Približiti se tom mitu znanjem, provjerom činjenica i otkrivanjem bila je avantura u mnogo smislova te riječi", napomenuo je Stričević.

Uz njega, u predstavljanju knjige, govorili su i urednik knjige Marko Pogačar, povjesničar Tvrtko Jakovina te vanjskopolitička novinarka Ivana Dragičević.

Uz bogato novinarsko iskustvo, gdje se specijalizirao za teme vezane uz postsovjetski prostor, Stričević je i autor dokumentarnih filmova "Crveno stoljeće" i "Ruski agenti slobode".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene