Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećana potrošnja vode i struje

Velike vrućine: Ekstremna potrošnja struje i vode!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rekordne vrućine ne smetaju svima jer im upravo one donose rekordnu prodaju i zaradu.

Zbog klima uređaja potrošnja struje primaknula se najvišim vrijednostima. Isto je i s potrošnjom vode, a raste prodaja napitaka i sladoleda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osjećaj kao da je 52,5 °C El Niño ubija! Crveno upozorenje izdano je za gotovo 3000 mjesta i gradova, temperature su nepodnošljive Vrućine u Hrvatskoj - Upaljen Meteoalarm - 1 VRUĆINE POSVUDA Stručnjakinja objasnila koji su simptomi toplinskog udara i poslala upozorenje Zagrepčanima: "Ovdje se nemojte kupati!''

40 stupnjeva u hladu na gradskome asfaltu ne smeta svima. Zahvaljujući nesnosnim vrućinama prodavaču sladoleda Mislavu posao cvate.

'U zadnje vrijeme, zadnjih par dana baš kad su ove vrućine krenule, izvrsno se prodaje i jedva popunimo škrinje. Tako da mislim da je izvrsno vrijeme za nas trgovce sladoledom', kaže Mislav.

>> BiH NAJTOPLIJA U EUROPI! Evo kolike se ondje temperature!

Klima uređaji rade punom parom. Potrošnja stuje zbog toga je nadomak godišnjih rekorda. Potrošnju je prokomentirala i Mirela Klanac iz HEP-a: 'Sad bilježimo potrošnju koja je 10 do 15 posto veća nego što je bila tjedan ranije. To znači da se danas očekuje potrošnja oko nekih 55 tisuća megavat sati. Možemo reći da je sustav stabilan i da naši potrošači nemaju problema s opskrbom.'

Građani znaju da ih čekaju viši računi iako će se vjerojatno neugodno iznenaditi. Međutim, ne hlade se svi klimom. Ljudi se pokušavaju rashladiti češćim tuširanjem i to nije prošlo neopaženo jer Hrvatske vode bilježe povećanu potrošnju.

>> Evo do kad je OPASNOST od toplinskog vala!

Za vrućih dana u špici sezone troši se i do 30 posto više vode. Sprudovi na Savi znak su da je vode u tlu sve manje, a u Hrvatskim vodama kažu da opasnosti od redukcija za sada nema zbog obilnih oborina u prvoj polovici godine, no ipak pozivaju potrošače da razumno troše vodu.

Zalijevanje vrtova može se izbaciti, no na unosu tekućine u tijelo za vrućih dana ne smije se štedjeti. Pluseve zato u vrućim danima zbrajaju i proizvođači vode i sokova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene