Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZDANO UPOZORENJE

Evo do kad je OPASNOST od toplinskog vala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izdano upozorenje na opasnosti toplinskog vala do 1. kolovoza. Osvježenja nema ni u moru, koje mjeri i do 28 stupnjeva.

Slijedećih nekoliko dana toplinski val zadržat će se u Hrvatskoj, te je DHMZ izdao upozorenje na opasnost od toplinskog vala, a odnosi se na razdoblje do 1. kolovoza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić

>> Bosna i Hercegovina s 40°C NAJTOPLIJA U EUROPI

Jutros u 8 sati temperatura mora kod Rovinja i Pule iznosila je visokih 28 stupnjeva, prenosi DHMZ. Nešto 'hladnije' more je kod Komiže, Zadra, Malinske i Raba - 26 stupnjeva.

Diljem Hrvatske jutros prevladava sunčano i vrlo toplo vrijeme. Tako nekoliko gradova već u 8 sati mjeri 29 stupnjeva. To su Komiža, Lastovo, Ogulin i Split. Dubrovnik, Hvar, Mljet, Palagruža, Poreč, Rijeka, Rovinj, Varaždin i Vrgorac jutros mjere 28 stupnjeva.

Preporuke Zavoda za javno zdravstvo: zaštita od velikih vrućina

Cijelo vrijeme dok traju vrućine preporuča se pridržavanje uputa zdravstvenih ustanova:

RASHLADITE DOM: Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce. Koristite klima uređaje ili ventilatore prilikom rashlađivanja doma.

KLONITE SE VRUĆINE: Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. Izbjegavajte naporan fizički rad.Potražite sjenu. Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

RASHLADITE TIJELO I PIJTE DOVOLJNO TEKUĆINE: Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Pijte redovito i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

POMOGNITE DRUGIMA: Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Ako uzimaju lijekove, provjerite s liječnikom koji ih liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

AKO IMATE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Držite lijekove na temperaturi ispod 25 ˚C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku). Tražite savjet liječnika, ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

AKO SE VI ILI DRUGI OKO VAS OSJEĆAJU LOŠE: Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu. Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć. Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Visok UV-indeks

UV indeks danas će u cijeloj zemlji biti visok ili vrlo visok pa vodite računa o zaštiti od štetnog sunčeva zračenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene