Učestale policijske akcije otkrile su poražavajuće rezultate. Vozači unatoč opasnosti i dalje pijani sjedaju za upravljač. Policija u akcijama uzme više od 400 vozačkih dozvola.

Galerija Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Akcije policije nastavljaju se i dalje, a uskoro bi svjetlo dana trebale ugledati i promjene u zakonu. Vozače očekuju veće i drastičnije kazne, sve kako bi broj stradalih bio manji.

Vezani članci Zastoj u tramvajskim linijama Prometni kaos u Zagrebu, taksist upao u tračnice: Stvorile se velike gužve, dio tramvajskih linija bio u zastoju Slika nije dostupna Evo kada ćete trajno ostati bez vozačke dozvole i što se mijenja za starije od 65 godina

Svaki peti poginuli u prometu žrtva je pijanog vozača.

"Od 317 osoba koje su stradale u prometnim nesrećama njih je 68 stradalo u prometnim nesrećama u kojima je vozač koji je skrivio tu prometnu nesreću bio pod utjecajem alkohola", rekao je Darko Grac iz Službe za sigurnost prometa na cestama. 

Od rujna prošle godine policija je ulovila 7724 pijana vozača.

Iako svjesni visokih kazni, iako su svjesni opasnosti koju nosi vožnja pod utjecajem alkohola, vozači i dalje sjedaju pijani za upravljač. U prosjeku u akcijama policija uzme više od 400 vozačkih dozvola, a posljednja akcija donijela je i rekordera iz zadarske županije. Imao je 3,56 promila alkohola u krvi.

"Za takve osobe pješaci na 'zebri' ili drugi automobili su neki magloviti objekti koji postoje negdje, koji se trebaju zaobići, uništiti, preteći", rekao je Ante Bagarić iz Zavoda za liječenje ovisnosti, klinike za psihijatriju Vrapče. 

Osim nemogućnosti vožnje, tu je i lažna hrabrost. Često pogibeljna, kaže struka.

"Alkohol djeluje nepovoljno na sve na što može djelovati, od mišića, zglobova, brzine, uha, zvukova, pogotovo očiju. Što lošije vidimo, u glavi postoji percepcija da sve bolje vidimo", dodao je Bagarić.

A uskoro bi mogli ugledati i veće kazne. U pripremi su izmjene zakona. Na prometnicama bi mogao biti već ovog proljeća.

"Treba hladne glave iz svih činjenica, statistika, svih uzroka, iz toga izvući logične zaključke i u tom smjeru i djelovati. Kad se djeluje na mah nikad to ne ispadne dobro", rekao je Kristijan Tićak iz AMS-a.

"Jedna od najbitnijih i najučinkovitijih mjera, kako se pokazalo i kod nas i u svijetu, jest učestalost kontrola od strane policije, i to ciljano i u vrijeme kada se može očekivati veći broj vozača pod utjecajem alkohola", rekao je MIlan Pajnić.

Policija s akcijama nastavlja i dalje. Poseban naglasak bit će na recidivististima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju