Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLIJEDI OSVJEŽENJE

Kojim će se kriterijima voditi premijer u rekonstrukciji Vlade? Od kaznenih postupaka do loših rezultata

Aktualno Galerija Tomislav Ćorić Tomislav Ćorić Foto: Dnevnik Nove TV Ivan Anušić Ivan Anušić Foto: DNEVNIK.hr Gordan Jandroković Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr Marija Vučković Marija Vučković Foto: DNEVNIK.hr +2 Vili Beroš Galerija 1/7 >>
Premijer Andrej Plenković teži osvježenoj Vladi. Pitanje je kojim kriterijima će se voditi pri rekonstrukciji. Hoće li presuditi percepcija u javnosti? Zasad je poznato da bi jedni mogli otići zbog kaznenih postupaka, drugi jer sami hoće, a treći bi mogli zbog loših rezultata.

Premijer Andrej Plenković na ovotjednoj konferenciji za medije nije htio otkriti niti jedan detalj osim osnovne informacije da je rekonstrukcija Vlade u tijeku.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pregovori još traju Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca" Andrej Plenković Ministromat Osvanula nova stranica maštovitog naziva: "Pričekajte svoj red. Isplati se, zna se!"

"Dobar dan vam svima i dobrodošli točno u podne u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Za razliku od šefa mu, koji obično kasni, ali koji će uskoro odlučiti odlazi li ili ostaje u Vladi Tomislav Ćorić.

"Neću komunicirati odnosno komentirati rekonstrukciju Vlade. A rekapitulacija mog rada po mom mišljenju najbolja je iz perspektive onih koji su bili na drugoj strani, kad govorimo jedno vrijeme o resoru zaštite okoliša i energetike, nakon toga posljednjih godinu i pol dana o gospodarstvu", dodao je Ćorić.

U kombinacijama za odlazak spominjala se i ministrica Nataša Tramišak. U četvrtak je premijeru izložila rezultat, prije dvije godine Hrvatska je bila na predzadnjem mjestu, a sad je preskočila devet država po iskorištenosti strukturnih fondova.

"Što se tiče ministrice Tramišak ona svoj posao radi kako ste vidjeli iz tog samog izvješća i moram napomenuti da nitko iz HDZ službeno nije rekao da će ministrica Tramišak biti smijenjena", komentirao je osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić.

Pitanje je kojim će se kriterijima voditi premijer. Reporterka Josipa Krajinović je za Dnevnik Nove TV poslala upit, ali iz Vlade nema odgovora. O prošloj rekonstrukcije govorio:

"Ja u politici moram donositi odluke u nekom trenutku koje nisu lagane, koje su teške, ali moram napraviti određene zaokrete. Po kriterijima želje da jednim političkim manevrom osvježenja u Vladi apsolutno maknem sve one teme koje imaju negativnu konotaciju, a zasjenjuju kvalitetan rad ministara i ove Vlade", govorio je premijer u srpnju 2019. godine.

"U ovom trenutku je sve otvoreno pustimo predsjedniku Vlade da izađe s prijedlozima", objasnio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Na sajmu u Gudovcu, u društvu ministrice poljoprivrede. Je li njezino mjesto sigurno?

"Danas se opet spominju produktivnosti, strateški planovi, EU fondovi ponovit ću, program ruralnog razvoja je isplaćen na razini od 85 posto od osnovne alokacije. On je po tome najuspješniji hrvatski program ikad", komentirala je Marija Vučković.

"Ministrica poljoprivrede vrlo kvalitetno i vrlo stručno govori o svom resoru smatram da dobro radi svoj posao, a kad je u pitanju rekonstrukcija to ćete morati pitati predsjednika Vlade", dodao je Jandroković.

I što je s onima čije su reforme još na čekanju, poput ministra zdravstva Vilija Beroša.

"U kojoj mjeri su napravljene ovisi od ministarstva do ministarstva. Negdje su reforme započete, negdje završene negdje na početku", objasnio je Anušić.

Pročitajte i ovo Tomo Medved čestitao Andreju Plenkoviću Čitao čestitku Pogledajte kako je ministar Medved premijeru izmamio osmijeh: "Našem Andreju i Ani i cijeloj obitelji..."

Pročitajte i ovo Oleg Butković - 3 ZA DNEVNIK NOVE TV Butković o rekonstrukciji Vlade: "Nemojte od mene tražiti da govorim o kolegama, da ih ocjenjujem. Mi smo svi tu na određeno vrijeme"

Za različita ministarstva različiti kriteriji, tako to vidi Radimir Čačić.

"Ako govorimo o potpredsjedniku Vlade bez portfelja iz redova SDSS-a važno je da čovjek zadovoljava političke kriterije. Uz ova dva koji su dobro radili svoj posao neće otići ministrica Tramišak, i bilo bi šteta da ode, a otići će neki koji nisu do kraja zadovoljili na svojim funkcijama", rekao je.

Očekuje da će otići tri do pet ministara. Most pak traži raspravu o povjerenju Aladroviću, Ćoriću i MIloševiću.

"S time smo onemogućili AP da udar DORH-a i Uskoka na njegovu Vladu predstavi kao nekakvu ležernu rekonstrukciju", kazao je Nikola Grmoja.

Očekuje njegov stav o opozivu već idući tjedan. Na potezu je Andrej Plenković. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene