Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bit će sve ok"

Anušić i Banožić nakon sastanka u HDZ-u: "To je bio nesporazum, a ne sukob. Stranka je jaka, nema podjela"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić i predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a, ministar obrane Mario Banožić izjavili su u srijedu da u stranci nema podjela, te izrazili uvjerenje u čvrstu pobjedu HDZ-a na skorašnjim lokalnim izborima.

"U Slavoniji je situacija uvijek izvrsna. Znamo da je HDZ u kontinuitetu pobjednik u Vukovarsko-srijemskoj županiji već dugi niz mandata, i to će biti tako i sada", izjavio je Banožić nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem u Središnjici stranke.

Večerašnji sastanak održan je u sjedištu HDZ-a nakon što je, prema medijskim navodima, izbio sukob između Banožića i Anušića. Potpredsjednik stranke i osječko-baranjski župan Anušić prozvao je predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a, ministra Banožića da se nedovoljno bavi svojom županijom, nakon što su stranku u kratkome roku napustili dožupan vukovarsko-srijemski Josip Dabro te nedavno izabrani predsjednik županijskog HDZ-a Damir Juzbašić.

U izjavi novinarima Mario Banožić je večeras istaknuo kako je riječ o nesporazumu, koji je pogrešno u medijima interpretiran kao sukob. Otklonio je i novinarsko pitanje stoji li u pozadini navodnoga sukoba Tomislav Čuljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problemi uoči izbora Banožić odgovorio na kritike iz HDZ-a zbog osipanja članstva: "Anušić neka vodi političku igru u svojoj županiji"

"Tu je bilo riječ o jednom nesporazumu koji smo riješili u jednom kvalitetnom razgovoru. Siguran sam da ćete u sljedećih nekoliko dana kroz zajednički strateški pristup koji ćemo imati i u Vukovarsko-srijemskoj i u Osječko-baranjskoj županiji, primijetiti da je HDZ opet pobjednik", rekao je.

Što se tiče "prebjega" iz HDZ-a, Banožić je ocijenio kako je riječ o pokušaju pojedinaca da kao nezavisni kandidati ostvare određene osobne ambicije, nakon što to nisu uspjeli na unutarstranačkim izborima. Izrazio je i čvrsto uvjerenje u snagu HDZ-a uoči predstojećih lokalnih izbora.

"HDZ ima svoj program i svoje projekte na kojima će bazirati svoju pozitivnu kampanju. Građani će to prepoznati kao i do sada na prošlim lokalnim izborima i HDZ će pobijediti", rekao je.

Dodao je i kako je riječ o zanemarivom broju od tek 30-tak ljudi koji su se isčlanili iz stranke u posljednjih desetak dana, dok se istovremeno u stranku učlanilo novih 80 ljudi: Naglasio je da HDZ u Vukovarsko-srijemskoj županiji broji više od 15.700 članova.

Najavio je da će stranka uskoro predstaviti sve kandidate na razinama svih gradova, općina i županija, program i kampanju, te izrazio uvjerenje da će uz podršku potpredsjednika stranke Anušića, HDZ u njegovoj županiji ostvariti još snažniju pobjedu, i to i u onim sredinama gdje se čini da nema velike šanse.

"Tu prije svega apostrofiram Vukovar, Županju – i tamo ćemo pobijediti, Vinkovci – tu je pobjeda sigurna, a siguran sam da ćemo i u Otoku nastaviti daljnje mandate, a želimo osvojiti i Ilok koji smo u posljednjim lokalnim izborima izgubili", dodao je Banožić.

 

Anušić: Istup prvenstveno povezan s osjećajem odgovornosti

Ivan Anušić je naglasio da je njegov istup prvenstveno bio povezan s njegovim osjećajem odgovornosti kao potpredsjednika HDZ-a prema svim županijama, a ne samo prema svojoj.

Na novinarsko pitanje stoji li i dalje njegova tvrdnja da se Banožić nedovoljno bavi svojom županijom, kazao je kako Banožićeva odgovornost prvenstveno leži u ulozi ministra obrane.

Izrazio je uvjerenje da je sastanak u središnjici rezultirao još čvršćim zajedništvom koje jamči sigurnu pobjedu HDZ-u na skorašnjim lokalnim izborima.

"HDZ je najveća i najjača stranka u Hrvatskoj. Procesi koje HDZ prolazi naravno da nose određene tenzije, rasprave i pitanja koja se moraju kontinuirano, na vrijeme i pravodobno rješavati", kazao je Anušić. Fluktuacije u članstvu ocjenjuje normalnim i uobičajenim procesom, osobito pred izbore.

"Stranka je živi organizam, u pitanju su procesi koji traju i od izbora do izbora se mijenjaju, i potrebne su određene intervencije onih koji vode taj sustav da ga kontroliraju i da krize, ako dođu, rješavaju", pojasnio je.

"Ono što mi moramo je svesti te procese na minimum, da ne postanu trend i problem, da ne postanu top tema i primarna tema u javnom prostoru, nego nešto što je normalno i svakodnevno, ne samo u HDZ-u nego u svakoj stranci", rekao je.

Anušić je zaključio kako je "HDZ bio prije ovoga, sada je i bit će poslije ovoga isto toliko jak".

Predsjednik Vlade i HDZ-a premijer Andrej Plenković odbacio je novinarske sugestije da se HDZ pred lokalne izbore nalazi "na izdisaju", te kratko poručio: "Bit će sve dobro. HDZ je jak, vlada, stabilan, bit će sve ok".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene