Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Drama u Bruxellesu

Slovenija prebacila krivnju na Hrvatsku za neuspjeh pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija neće deblokirati pregovore a vijest dana je da su obje strane odustale od pregovora. Rehn će o tome izvijestiti EK i to je bilateralno pitanje. Europski povjerenik je izgubio živce i nije se snalazio u ovoj situaciji a Pahor tvrdi da Hrvatska nije željela slovenske amandmane i to je prešlo granicu .

Rehnova kreativna razmišljanja nisu tek kozmetičke već za Hrvatsku ipak i suštinske promjene, koje granični spor ipak odmiču od međunarodnog prava i primiču krilu slovenske pravičnosti. Stoga Hrvatska ostaje pri prethodnom Rehnovom prijedlogu ponuđenom po sistemu uzmi ili ostavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak Jandroković-Rehn-Žbogar 'Očekujemo trenutačnu deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora' Slika nije dostupna Žbogar kaže 'Nema deblokade ako Hrvatska ne pristane na dopune'

Svoje prijedloge premijer Ivo Sanader je predstavio i na sastanku Europske pučke stranke. Veliki interes za rješenje spora i na posebnoj premijerovoj komferenciji za strane novinare. Neizbježna su bila pitanja i o topničkim dnevnicima, ali i budućnosti Bosne, Kosovu i sigurnosti u regiji.

Žbogar svaljuje krivnju na Hrvatsku

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar optužio je Hrvatsku da je napustila proces koji vodi povjerenik za proširenje Olli Rehn jer nije prihvatila posljednji njegov prijedlog za rješenje graničnog prijepora.

'Hrvatska strana je odbila posljednji prijedlog povjerenika Rehna o načinu rješavanja graničnog pitanja i istupila iz procesa koji Rehn vodi uz potporu predsjedničke trojke EU-a', izjavio je Žbogar nakon završetka trilateralnog sastanka s Rehnom i hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem.

>> Sanader: Tražit ću EU da prekine teatar sa Slovenijom

Slovenska strana nastoji okriviti Hrvatsku za neuspjeh pregovora iako i ona sama u zadnjem Rehnovu prijedlogu vidi tek dobru osnovu, a ne konačnu formulu za rješavanje graničnog pitanja.

'Mi smo spremni proučiti nove elemente dopunjenog nacrta sporazuma, no to ima smisla samo ako se Hrvatska slaže da je drugi nacrt (sporazuma o arbitraži) osnova za daljnji rad. Ako Hrvatska ustraje na stajalištu da taj nacrt za nju nije prihvatljiv, onda će se rad na tome vjerojatno zaustaviti', rekao je slovenski premijer Borut Pahor novinarima u Bruxellesu.

Jandroković: Nije točno da se Hrvatska povlači

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković opovrgnuo je tvrdnju slovenskog kolege Samuela Žbogara da je Hrvatska istupila iz procesa koji vodi povjerenik za proširenje Olli Rehn kako bi se riješilo granično pitanje i slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora. 'Nije točno da se Hrvatska povlači', rekao je Jandroković nakon što je upoznat sa Žbogarovom izjavom.

>> Sanader iznio dva nova prijedloga za deblokadu

Jandroković je nakon završetka trilateralnog sastanka s Rehnom i Žbogarom rekao da je Hrvatska prihvatila konačni kompromisni prijedlog povjerenika Rehna, a da ga je Slovenija odbacila. 'Mi smo prihvatili konačni kompromisni prijedlog i kod toga smo ostali. Budući da nismo uspjeli postići dogovor, na sastanku sam iznio prijedloge premijera Ive Sanadera da ovu situaciju pokušamo prevladati potpisivanjem zajedničke izjave da nijedna ni druga strana od 1991. godine ne prejudicira granicu ili da zatražimo mišljenje pravnih službi Europske komisije i Vijeća EU-a', rekao je Jandroković.

'Blokadu hrvatskih pristupnih pregovora treba riješiti žurno, ali članstvo u EU nećemo kupovati teritorijem', istaknuo je Jandroković. Osim što je to demantirao Jandroković, ni Europska komisija u priopćenju nakon sastanka nije objavila da se Hrvatska povlači iz Rehnova procesa.

Žbogar: Izmijenjena inicijativa Olli Rehna bila je najbrži put za deblokadu

Izmijenjena inicijativa Ollija Rehna bila je najbrži put za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i rješenje graničnog pitanja, izjavio je večeras slovenski ministar vanjskiih poslova Samuel Žbogar, komentirajući neuspjeh te inicijative. Žbogar je odgovornost za neuspjeh pripisao Hrvatskoj, rekavši da nije pristala na izmjene u Rehnovu prijedlogu nego je tijekom današnjih razgovora ponudila alternativna rješenja i tako 'srušila' Rehnovu inicijativu.

'Dok smo s Rehnom razgovarali o predloženim dopunama, hrvatski premijer Ivo Sanader na drugoj je lokaciji iznosio druga alternativna rješenja i rušio inicijativu', rekao je Žbogar, dodajući da je prilikom popodnevnog sastanka ministara s Rehnom hrvatski ministar jasno rekao da Hrvatska ne može pristati na promijenjeni prijedlog.

Što se tiče jedne od mogućnosti koje je iznio Sanader, tj. da se deblokada izvrši na taj način da dvije europske pravne službe iznesu svoje mišljenje prejudiciraju li hrvatski pristupni dokumenti prejudiciraju granicu, kako tvrdi Slovenija, Žbogar je rekao da to govori o 'nepoznavanju' Europske unije. 'Pravna služba Europske unije nema takve nadležnosti i ne može davati takva mišljenja', rekao je Žbogar.

Na pitanje stoji li iza Hrvatske možda neka jača članica EU-a Žbogar je rekao da takav dojam nije dobio prilikom razgovora danas u Bruxellesu sa svojim kolegama ministrima. 'Naprotiv, prije bih rekao da je među članicama prisutno iznenađenje da je do ovoga danas došlo', rekao je Žbogar, ali nije u potpunosti isključio da će se Rehnova inicijativa kao proces možda nastaviti.

'Sada je potrebna stanka u kojoj treba razmisliti o nastaloj situaciji i teško je danas reći što će se dogoditi', rekao je Žbogar.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene