Večeras se Hrvatska ponovno ujedinjuje u jednostavnoj poruci "Želim život". Na programu Nove TV, kao i na portalu Dnevnik.hr i našem Facebook profilu možete pratiti koncert Severine i Petra Graše. Pozivom na telefon prikupljaju se sredstva za Zakladu Ane Rukavine koja obilježava 14. godišnjicu postojanja.

Galerija


U 14 godina broj dobrovoljnih davatelja krvotvornih matičnih stanica konstantno je rastao.

Vezani članci I Andrej Plenković sudjelovat će u \'\'Vax Live\'\' koncertu porukom podrške Harry i Meghan, Jennifer Lopez, Selena Gomez, Andrej Plenković i drugi. Svi oni gosti su na velikom koncertu u Los Angelesu... Premijer Plenković, Mia Kovačić, i predsjednica Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik,hr) Humanitarni koncert "Želim život" okupio mnoga politička lica: Predsjednica, premijer, gradonačelnik Bandić...

"Danas imamo registar koji broji 65.000 članova", rekao je Mirando Mrsić, medicinski direktor zaklade Ana Rukavina.

126 osoba dobilo je priliku za novi život. Osnovana je i banka krvi iz pupkovine.

"To su matične stanice i transplatant koji se bacao, mi smo se odlučili u Zakladi da osnujemo, zajedno sa kliničkim bolničkim centrom banku umbilikalne krvi i to smo uspjeli, danas je ta banka osma u svijetu po broju spremljenih umbilikalnih krvi na sto tistuća stanovnika", rekao je Mrsić.

Zaklada ulaže i u stručno usavršavanje hematologa i drugih sličnih specijalizacija.

"U ovom trenutku Zaklada je stipendirala sedmero mladih znanstvenika koji su bili na stipendiji u Sjedinjenim Američkim Državama", dodao je Mrsić.

A za sve je zaslužna ona - Ana Rukavina. Novinarka koja je 2006. godine preminula čekajući transplantaciju koštane srži.

"Nikada, to nitko nije mogao ni pretpostaviti da će toliko dobrote u našim ljudima biti", kaže Marija Rukavina, voditeljica zaklade.

U registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina. Uzorak krvi šalje se na tipizaciju, a tada se postaje i potencijalni donor matičnih stanica. I njihovo je darovanje bezbolno. Pomoći se može i pozivom na broj 060 9000 koji je otvoren cijeli mjesec.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr