Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"toliko dobrote u našim ljudima"

Registar Zaklade Ana Rukavina broji 65.000 članova: 126 osoba dobilo je priliku za novi život

Zaklada Ana Rukavina - 5
Zaklada Ana Rukavina - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zaklada Ana Rukavina - 4 Zaklada Ana Rukavina - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zaklada Ana Rukavina - 5 Zaklada Ana Rukavina - 5 Foto: DNEVNIK.hr Marija Rukavina Marija Rukavina Foto: DNEVNIK.hr Mirando Mrsić Mirando Mrsić Foto: DNEVNIK.hr +3 Zaklada Ana Rukavina - 6 Galerija 1/8 >>
Večeras se Hrvatska ponovno ujedinjuje u jednostavnoj poruci "Želim život". Na programu Nove TV, kao i na portalu Dnevnik.hr i našem Facebook profilu možete pratiti koncert Severine i Petra Graše. Pozivom na telefon prikupljaju se sredstva za Zakladu Ane Rukavine koja obilježava 14. godišnjicu postojanja.

U 14 godina broj dobrovoljnih davatelja krvotvornih matičnih stanica konstantno je rastao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRI DANA DO 16. KONCERTA "ŽELIM ŽIVOT" Humanitarni božićni koncert "Želim život" uz poznate hitove najvećih hrvatskih zvijezda Ana Rukavina Nazovite 060 9000 Zaklada koja je ujedinila Hrvatsku: ''Neskromno kažem - jedan mali Alfred Nobel u našim mogućnostima''

"Danas imamo registar koji broji 65.000 članova", rekao je Mirando Mrsić, medicinski direktor zaklade Ana Rukavina.

126 osoba dobilo je priliku za novi život. Osnovana je i banka krvi iz pupkovine.

"To su matične stanice i transplatant koji se bacao, mi smo se odlučili u Zakladi da osnujemo, zajedno sa kliničkim bolničkim centrom banku umbilikalne krvi i to smo uspjeli, danas je ta banka osma u svijetu po broju spremljenih umbilikalnih krvi na sto tistuća stanovnika", rekao je Mrsić.

Zaklada ulaže i u stručno usavršavanje hematologa i drugih sličnih specijalizacija.

"U ovom trenutku Zaklada je stipendirala sedmero mladih znanstvenika koji su bili na stipendiji u Sjedinjenim Američkim Državama", dodao je Mrsić.

A za sve je zaslužna ona - Ana Rukavina. Novinarka koja je 2006. godine preminula čekajući transplantaciju koštane srži.

"Nikada, to nitko nije mogao ni pretpostaviti da će toliko dobrote u našim ljudima biti", kaže Marija Rukavina, voditeljica zaklade.

U registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina. Uzorak krvi šalje se na tipizaciju, a tada se postaje i potencijalni donor matičnih stanica. I njihovo je darovanje bezbolno. Pomoći se može i pozivom na broj 060 9000 koji je otvoren cijeli mjesec.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene