Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor Vlade i sindikata

Referenduma će biti, ali ne o ZOR-u nego o referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Referenduma kojeg su sindikati tražili ipak će biti i to, po svemu sudeći, istog dana kada će građani izaći i na referendum o Europskoj uniji.

Već ranije Vlada je odlučila kako će se referendum o ulasku o EU održati tijekom jeseni sljedeće godine, odnosno negdje u rujnu i listopadu. Sudeći prema neslužbenom dogovoru između Vlade i predstavnika sindikata, tada će se održati i referendum kojeg su tražili sindikati, a do tada će Sabor morati izmjeniti Zakon o referendumu.

Pročitajte i ovo Blagajna, ilustracija na vjetrometini poslodavaca Znate li za rupu u Zakonu o radu? Uredili su rad nedjeljom, ali ne i rad blagdanima, noćne i prekovremene: "Nije bilo dogovora, pa su izbacili sve" Ilustracija (Foto: Getty Images) BUDUĆNOST RADA Je li četverodnevni radni tjedan budućnost Hrvatske? Mladi oduševljeni idejom, no postoji jedna prepreka

>> 'Ne postoji mogućnost da nas Vlada 'prevesla''

>> 'Vlada prenapuhala cifru za referendum'

Kako za ovaj referendum nisu predviđena dodatna sredstva, Vlada će ih morati osigurati u proračunu, a u referendumu neće ostati isto pitanje kao što su ga postavili sindikati kada su tijekom ljeta prikupili 717 tisuća potpisa za referendum o Zakonu o radu. Novo pitanje bi, prema dogovoru, trebalo glasiti: 'Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200 tisuća registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana'.

'Sindikati su današnjim dogovorom uspjeli ojačati neposrednu demokraciju jer olakšavamo provedbu referenduma', izjavio je koordinator pet sindikalnih središnjica Vilim Ribić. Ako građani na referendumu odgovore pozitivno, za raspisivanje referenduma više neće trebati oko 450 tisuća potpisa već 200 tisuća potpisa, a rok za prikupljanje potpisa neće biti dva tjedna nego mjesec dana.

Dogovori i oko Zakona o radu

Što se tiče izmjena ZOR-a Vlada i sindikati potpisali su sporazum kojim rješavaju sva otvorena pitanja Što se tiče izmjena ZOR-a Vlada i sindikati potpisali su sporazum kojim rješavaju sva otvorena pitanja. Sporazumom se utvrđuje da se kolektivni ugovori mogu otkazati samo u slučaju bitno promjenjenih gospodarskih okolnosti, a produžena primjena pravnih pravila primjenjuje se još godinu dana nakon isteka kolektivnih ugovora.

Također, prilikom izradbe novog ZOR-a Vlada će se založiti za napuštanje pravilnika o radu u korist kolektivnih ugovora. Vlada i sindikati predložit će poslodavcima otvaranje pregovora o Općem kolektivnom ugovoru, stoji u sporazumu. Osim toga, Vlada se obvezala da će u roku godine dana organizirati specijalizirane radne sudove.

Kako komentirate dogovor Vlade i sindikata oko referenduma?

  • Sindikati su postigli što su htjeli, Vlada je popustila pred njihovim zahtjevom
  • Ovakav dogovor je kompromis s obje strane
  • Sindikalisti su opet popustili, ovakav referendum nije ono za što je 717 tisuća ljudi dalo potpise

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene