Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Referenduma kojeg su sindikati tražili ipak će biti i to, po svemu sudeći, istog dana kada će građani izaći i na referendum o Europskoj uniji.


Već ranije Vlada je odlučila kako će se referendum o ulasku o EU održati tijekom jeseni sljedeće godine, odnosno negdje u rujnu i listopadu. Sudeći prema neslužbenom dogovoru između Vlade i predstavnika sindikata, tada će se održati i referendum kojeg su tražili sindikati, a do tada će Sabor morati izmjeniti Zakon o referendumu.

Vezani članci Novac u vrijeme krize zbog koronavirusa Odvjetnički vježbenici očajni, žele im srezati plaće na minimalac: "Znamo da je kriza, ali mi imamo još više posla" Radnici, ilustracija Zbog pandemije koronavirusa plaće će se smanjivati bez pristanka radnika?

>> 'Ne postoji mogućnost da nas Vlada 'prevesla''

>> 'Vlada prenapuhala cifru za referendum'

Kako za ovaj referendum nisu predviđena dodatna sredstva, Vlada će ih morati osigurati u proračunu, a u referendumu neće ostati isto pitanje kao što su ga postavili sindikati kada su tijekom ljeta prikupili 717 tisuća potpisa za referendum o Zakonu o radu. Novo pitanje bi, prema dogovoru, trebalo glasiti: 'Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200 tisuća registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana'.

'Sindikati su današnjim dogovorom uspjeli ojačati neposrednu demokraciju jer olakšavamo provedbu referenduma', izjavio je koordinator pet sindikalnih središnjica Vilim Ribić. Ako građani na referendumu odgovore pozitivno, za raspisivanje referenduma više neće trebati oko 450 tisuća potpisa već 200 tisuća potpisa, a rok za prikupljanje potpisa neće biti dva tjedna nego mjesec dana.

Dogovori i oko Zakona o radu

Što se tiče izmjena ZOR-a Vlada i sindikati potpisali su sporazum kojim rješavaju sva otvorena pitanja

Što se tiče izmjena ZOR-a Vlada i sindikati potpisali su sporazum kojim rješavaju sva otvorena pitanja. Sporazumom se utvrđuje da se kolektivni ugovori mogu otkazati samo u slučaju bitno promjenjenih gospodarskih okolnosti, a produžena primjena pravnih pravila primjenjuje se još godinu dana nakon isteka kolektivnih ugovora.

Također, prilikom izradbe novog ZOR-a Vlada će se založiti za napuštanje pravilnika o radu u korist kolektivnih ugovora. Vlada i sindikati predložit će poslodavcima otvaranje pregovora o Općem kolektivnom ugovoru, stoji u sporazumu. Osim toga, Vlada se obvezala da će u roku godine dana organizirati specijalizirane radne sudove.