Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ribić poručuje

'Ne postoji mogućnost da nas Vlada 'prevesla''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati ne odustaju od ultimatuma Vladi. Referendum zbog izmjena Zakona o radu ili generalni štrajk zbog općenito loše gospodarske situacije.

U svom zahtjevu premijerki ponudili su i mijenjanje referendumskog pitanja koje se odnosi na produženu primjenu kolektivnih ugovora. Vlada za odluku čeka koalicijske partnere, a oni se još ne izjašnjavaju. Mnogi to smatraju kupovanjem vremena. Do utorka bi se mogao izglasati proračun koji ne planira sredstva za referendum.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

>> Vlada i sindikati bez dogovora o referendumu

Sindikati priznaju da je premijerka na sastanku bila suzdržana i razočarana. 'S obzirom da nije smanjivala plaće ljudima, onda je očekivala jedan veći stupanj razumijevanja sindikata za njenu poziciju', rekao je Ribić. No sindikati ga nemaju. Mašu argumentom brojki. Tisuće ljudi rekle su 'NE' izmjeni Zakona o radu. 'Sa 717 tisuća građana HDZ je dobio izbore', ističe Ribić.

'Ne postoji nikakva mogućnost da nas Vlada prevesla. Ako se mi dogovorimo za referendum uvijek se mogu naći ti novci, a ako se ne mogu naći ti novci u rezervama proračuna, a oni uvijek nađu i pun veće, onda se može napraviti mali rebalans proračuna. To nije nikakav problem', istaknuo je Vilim Ribić, koordinator sindikalnih središnjica.

Ultimatum je postavljen

Referendum zbog Zakona o radu ili opći štrajk zbog općenito loše gospodarske situacije. Ultimatum su postavili. Sindikati smatraju da nakon mišljenja Ustavnog suda o nepotrebnosti referenduma, Sabor može donijeti drugačiju odluku. Slaže se i SDP.

'Ja mislim prvenstveno da ovo nije pravno nadmudrivanje nego je vrlo jasan zahtjev građana. s obzirom da su građani u demokraciji vrhovni arbitar, vrhovni sudac, treba poštivati volju građana', kaže Josip Leko iz SDP-a. HDZ poručuje kako to nema logike. Zakon je ionako povučen iz procedure. Referendum o kolektivnim ugovorima, tvrde, pretvorio se u političku borbu pojedinaca.

Medijske zvijezde

'Čini mi se ipak da je riječ o Severu, Matijaševiću, dakle, dobro plaćenim medijskim zvijezdama, to je moje osobno mišljenje koji zapravo moraju svoj posao odraditi na neki način, a najbolje postaviti se na čelo naroda i vikati na sav glas jer onda će biti još više pažnje', smatra Krunoslav Markovinović, saborski zastupnik HDZ-a.

Vladini koalicijski partneri zato se još ne izjašnjavaju. U međuvremenu Sabor možda izglasa novi proračun koji ionako ne predviđa sredstva za referendum. Premijerka si tako otvara manevarski prostor. Zaboravljaju sindikati da novca odavno nema, ali s Vladom svejedno nastavljaju trgovati oko prava koja se tiču manjine hrvatskih zaposlenika iz državnog i javnog sektora.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene