Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi državni odvjetnik

Oporba bijesna zbog prisege Ivana Turudića: "Ne postoji institucija koja se može oduprijeti Plenkoviću"

Aktualno Galerija Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Sandra Benčić, saborska zastupnica Sandra Benčić, saborska zastupnica Foto: DNEVNIK.hr Turudić prisegnuo - 1 Turudić prisegnuo - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Turudić prisegnuo - 2 Galerija 1/4 >>
Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić prisegnuo je u Hrvatskom saboru na dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Iako je danas u Hrvatskom saboru prisegnuo na mjesto glavnog državnog odvjetnika, sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, dužnost će preuzeti tek koncem svibnja, kada istekne mandat aktualnoj glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek.

Osim Turudića, glavna tema u Saboru je USKOK i komunikacija s europskim tužiteljima, a sve je pratio reporter Dnevnika Nove Hrvoje Krešić.

"Za saborsku oporbu su te dvije stvari pupčanom vrpcom vezane i neodvojive jedna od druge – i prisega i komunikacija USKOK-a prema europskim tužiteljima nakon što je to inzistirao Andrej Plenković. To je za oporbu potvrda činjenice da Plenković nastoji maksimalno ovladati svim institucijama u Republici Hrvatskoj i kontrolirati sve procese unutar u svoju korist", rekao je.

"Pitali smo i Zlatu Hrvoj-Šipek što misli o činjenici da – nakon što Plenković i HDZ tjednima dovode u pitanje nadležnost europskih tužitelja – predstojnik Plenkovićeva ureda piše Državnom odvjetništvu, Državno odvjetništvu USKOK-u, a zatim USKOK traži objašnjenja tužitelja. Na pitanje vidi li u tome ikakav pritisak na pravosuđe, ona je odgovorila da ne vidi", ispričao je Krešić.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek i Ivan Turudić tijekom Turudićeve prisege pred Saborom Osvrnula se i na Turudića Hrvoj Šipek: "Turudić do stupanja na dužnost nema nikakve ovlasti"

Sandra Bečić (Možemo!) je ustvrdila da gotovo ne postoji institucija, a kamoli pravosudne institucije, koja je sposobna pružiti otpor Plenkovićevim političkim pritiscima.

"Dakle, sada ih više nemamo – imamo EPPO", istaknula je.

"To je još jedna, ne kažem da je zadnja, ali je još jedna potvrda koliko je naš pravosudni sustav delegeiran, koliko je pod direktnim utjecajem Andreja Plenkovića i HDZ-a", napomeno je Radimir Čačić (Reformisti).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene