Marko Vučetić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Marko Vučetić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HNS i Ženska inicijativa HNS-a najoštrije su u subotu osudili izjavu organizatorice riječkog Hoda za život koja je rekla da su silovane žene koje žele pobaciti ubojice, poručivši da je to skandalozna, sramotna i krajnje zabrinjavajuća izjava, a reagirale su i druge javne osobe.


"Sloboda izbora i pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece temeljna su ljudska prava i ona uključuju i pravo na pobačaj. Žalosno je što se teške tragedije i traume kroz koje prolaze silovane žene na ovaj način koriste i uopće provlače medijskim prostorom te koriste u svrhu skupljanja jeftinih poena", poručio je HNS u Facebook objavi.

Vezani članci Hod za slobodu u Sisku - 1 Dva hoda - za život i za slobodu: "Hodajte do birališta i zaustavimo ovo" Zadar: Uoči Hoda za život osvanule osmrtnice (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Uoči Hoda za život u Zadru osvanule osmrtnice, aktivisti pozvali građane da okrenu leđa "klerikalnoj paradi"

Reakcija je to na istup organizatorice Hoda za život Barbare Brezac Benigar koja je za N1 izjavila da su silovane žene koje žele pobaciti, ubojice.

"Silovane žene koje žele pobaciti su za mene ubojice. Silovatelj je osoba koja je počinila kazneno djelo, majka koja počini pobačaj je osoba koja je sebe stavila u poziciju ubojice, jer je dokinula ljudski život. Nisam sigurna da treba jedan zločin završit s još jednim zločinom", kazala je u javljanju uživo tijekom Hoda za život u Rijeci.

''Itekako sam svjesna što govorim''

Na pitanje novinara je li svjesna što govori, Brezac Benigar ustvdila je da je "itekako svjesna toga što govori".

Iz HNS-a su ustvdili da svatko ima pravo na mišljenje, ali nema pravo agresivno nametati svoju volju, što aktivisti Hoda za život uporno pokušavaju.

"Podsjećamo da je Ustavni sud jasno rekao da se pobačaj ne može zabraniti, stoga je mišljenje organizatora Hoda za život samo opasna izjava koju svi moraju osuditi", priopćili su.

''Loše je instrumentalizirate ovu temu''

SDP-ovac Predrag Fred Matić na Twitteru je ocijenio jako lošom takvu instumentalizaciju teme silovanih žena za nazadnjačku političku agendu.

"Poštovana gospođo, očito da niste imali priliku čuti noćne krike i vapaje silovanih žena u konc logorima. I to je ono što je dobro, ali loše je što se petljate i instrumentalizirate ovu temu za nazadnjačku političku agendu. Jako loše", poručio joj je u objavi.

Vučetić: Žrtve treba štiti od silovatelja i onih koji podržavaju Hod

Donedavni nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić napisao je da su, za njega, silovane žene žrtve silovatelja i poklonika Hoda za život. "Žrtve silovanja treba zaštiti od silovatelja i svih onih koji podržavaju Hod za život", poručio je putem Facebooka.

Nezavisni zastupnik zagrebačke skupštine Renato Petek izjavu organizatorice Hoda za život nazvao je skandaloznom.

"Radi se o temeljnom nerazumijevanje osnova demokracije", rekao je Petek na konferenciji za medije, ustvrdivši da se sloboda izražavanja ne smije koristiti kako bi se narušilo bilo čije drugo ljudsko pravo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju