Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNS osudio izjavu

Organizatorica Hoda za život u Rijeci: "Silovane žene koje žele pobaciti za mene su ubojice"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vezi s rizikom širenja koronavirusa, organizatori preporučuju da se sudionici zaštite maskom te da održavaju razmak. Riječki gradonačelnik kaže da mu je njihovo ponašanje potpuno nerazumljivo.

U Rijeci se danas održao Hod za život u organizaciji Udruge Malaika. Okupilo se nekoliko stotina sudionika, a organizatori poručuju kako je to miroljubivi hod građana koji smatraju da ljudski život treba zaštititi do začeća do prirodne smrti. Ovogodišnji mu je slogan "Moja kultura je kultura života". Okupljanje hodača je na Titovom trgu, a kretat će se Fiumarom do Jelačićevog trga.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Pravna bitka Vrhovni sud ukinuo presudu protiv Hoda za život, reagirao Tomašević: "Ovo nas neće pokolebati" Slika nije dostupna uputili poruku saboru Održan "Hod za život, obitelj i Hrvatsku" na riječkom Korzu: "Hrvatska se budi po pitanju pobačaja"

U vezi s rizikom širenja koronavirusa, organizatori preporučuju da se sudionici zaštite maskom te da održavaju razmak.ž

Istovremeno, u Rijeci se održava i protuprosvjed pod nazivom "Hod za život gazi žene" na kojem su se okupile članice platfome Možemo - Katarina Peović (RF), Rada Borić (NL) i Katarina Pavičić-Ivelja (RF).

Organizatorica Barbara Brezac Benigar za N1 televiziju je povodom ovogodišnjeg hoda u Rijeci rekla da su imali nekih problema s gradom koji im nije dao rutu te da grad možda nekome nešto naštimava jer je Hod za slobodu objavio da će i oni imati događaj".

"Silovane žene koje žele pobaciti za mene su ubojice. Silovatelj je osoba koja je počinila kazneno djelo, majka koja je učinila pobačaj je osoba koja je sebe stavila u poziciju ubojice jer je dokinula nečiji život. Ne treba jedan zločin završiti još jednim zločinim, Itekako sam svjesna što govorim. Dala sam vam jasne odgovore iza kojih se neću sakriti", kazala je Benigar.

HNS i Ženska inicijativa HNS-a najoštrije su osudile izjavu organizatorice Hoda za život.

"To je skandalozna, sramotna i krajnje zabrinjavajuća izjava. Sloboda izbora i pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece temeljna su ljudska prava i ona uključuju i pravo na pobačaj. Žalosno je što se teške tragedije i traume kroz koje prolaze silovane žene na ovaj način koriste i uopće provlače medijskim prostorom te koriste u svrhu skupljanja jeftinih poena. Svatko ima pravo na mišljenje, ali nema pravo agresivno nametati svoju volju, što aktivisti Hoda za život uporno pokušavaju. Podsjećamo da je Ustavni sud jasno rekao da se pobačaj ne može zabraniti, stoga je mišljenje organizatora Hoda za život samo opasna izjava koju svi moraju osuditi"; poruč

Obersnel: Ponašanje organizatora riječkoga Hoda za život mi je potpuno nerazumljivo

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je u petak na redovitoj konferenciji za novinstvo da mu je ponašanje organizatora riječkoga Hoda za život, koji ne odustaju od događaja u subotu, potpuno nerazumljivo.

U ovakvim okolnostima opasnosti od koronavirusa nije bilo potrebno inzistirati na organizaciji Hoda za život, posebno zato što je zagrebački Hod za život otkazan, rekao je gradonačelnik i podsjetio da je i Riječka nadbiskupija ove godine odustala od tradicionalne procesije Rijekom za blagdan Sv. Vida.

Organizatori Hoda za slobodu, rekao je, namjeravali su prirediti skup na Klobučarićevu trgu u središtu Rijeke, ali su izvijestili da odustaju.

"Nadam se da se Hod za život neće pretvoriti u hod za infekcijom", zaključio je Obersnel.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene