Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bez tolerancije na građanski neposluh'

Palili svijeće i najavili prosvjed pred SDP-om i HDZ-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sinoćnjih novih uhićenja, prosvjednici su u centru Zagreba palili svijeće.

Jučer nešto prije 19 sati, novih je 50-ak prosvjednika stiglo je na raskršće Gundulićeve i Masarykove te je policija ponovno intervenirala privođenjem. Odvedeno je 12 osoba. Aktivisti su najavili nove prosvjede za danas poslijepodne i to pred središtima SDP-a i HDZ-a jer smatraju da su upravo te dvije stranke odgovorne za sva događanja oko Varšavske, ali i za niz drugih afera. 'Svaka od tih stranaka kontrolira različite institucije u gradu i u državi i suodgovorne su za cijelu situaciju', izjavio je Tomašević i dodao kako će im tom prilikom uputiti i svoje zahtjeve vezane uz radove u Varšavskoj ulici. Udruga Pravo na grad organizirala je i 'karmine' za Varšavsku i demokraciju. Na uglu Masarykove i Gundulićeve ulice građani i aktivisti palili su svijeće i donosili svijeće u znak prosvjeda zbog gradnje u Varšavskoj.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona

>> 'Ova akcija mogla je proći samo s podmazivanjem'

>> VIDEO: Varšavska nakon rušenja stabala

Karamarko je rekao kako nije zadovoljan traženjem njegove ili bilo koje druge ostavke zbog zakonita postupanja policije U prostorijama PU zagrebačke jučer je održana konferencija za novinare, na kojoj su se pojavili i načelnik PU zagrebačke Tomislav Buterin i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Buterin je izvijestio o postupanju policije u Varšavskoj te broju privedenih, dok je Karamarko odbacivao brojne optužbe zbog postupanja policije protiv mirnih prosvjednika koji su pružali pasivnio otpor. Karamarko je izjavio kako ne treba očekivati od policije da sudjeluje u neposluhu te da policija svojim nečinjenjem i neprovedbom zakona neće podupirati tzv. građanski neposluh. Napomenuo je kako je danas razgovarao s predsjednikom Republike Josipovićem te ga izvijestio kako je policija u asistenciji osiguravanja Varšavske ulice postupala na zahtjev gradske uprave i samo postupila po zakonu.

Karamarko: Vjerojatno će se sve akcije koristiti u predizborne svrhe

'Radili smo prema pravilima struke, a svi policajci su bili upozoreni na zakonito postupanje prema ljudima', rekao je dodavši kako policija ne može odbiti zahtjev lokalne uprave za provedbom zakona. Podsjetio je i kako na primjer organizatori sličnih prosvjeda u zapadnoj Europi uvijek računaju na zakonito postupanje policije. Na upit je li akcija prosvjednika politički motivirana, Karamarko je napomenuo kako je vjerojatno da će se sve akcije koristiti u predizborne svrhe. Smatra kako pitanja kao što je sigurnost, koje su od općega interesa za sve građane ne bi trebala biti predmet iživljavanja, a poglavito na policiji, koja je, kako je istaknuo napravila veliki posao u zadnje dvije godine. Ocijenio je i kako nije zadovoljan traženjem njegove ili bilo koje druge ostavke zbog zakonita postupanja policije.

>> VIDEO Privedeno više od sto osoba, aktivisti, gradski vijećnici i Kregar!

Načelnik zagrebačke Policijske uprave Tomislav Buterin i načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije Dubravko Teur izvijestili su da su danas privedene 142 osobe prilikom asistencije policije Gradskom uredu za prostorno uređenje zbog osiguranja početka radova na rekonstrukciji Varšavske ulice u Zagrebu. 'Tijekom naše asistencije došlo je do pružanja otpora pa smo zbog tog priveli 142 osobe, a njima je izdana i mjera opreza, što znači zabranu pristupa tom prostoru', rekao je Buterin i istaknuo kako policija može izdati zabranu najviše osam dana.

Dvije osobe koje su prijavljene prekršile su tu odredbu pa ih je policija ponovno privela. Buterin je izvijestio da je u asistenciji sudjelovalo 167 pripadnika interventne temeljene policije. Dodao je kako je investitor radova u Varšavskoj grad Zagreb te da je odluku o tom projektu donijela Gradska skupština. Po Teurovim riječima, ove su godine tijelima državne uprave pružene 143 asistencije, a današnja je jedna od njih. Tijekom protekle godine bile su 284 asistencije, rekao je. Podsjetio je kako su sve osobe koje su pružale otpor na mjestu asistencije privedene u policijsku postaju na temelju prekršajnog zakona, gdje su zadržane do 12 sati. 'Prema privođenim osobama postupano je korektno, a za sada nismo zaprimili nijednu primjedbu na ponašanje policije', rekao je Teur i dodao kako među privedenim građanima nitko nije ozlijeđen te kako, na temelju dosadašnjih informacija, nije bilo prekoračenja policijskih ovlasti.

>> Udruge žele Karamarkovu ostavku: Policija više nije pod kontrolom 

Mnoge su nevladine udruge danas zatražile smjenu ili ostavku ministra Karamarka zbog djelovanja policije na prosvjedu, a osude su stigle i iz oporbenih stranaka. Predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, rekao je kako je centar Zagreba danas izgledao kao da je stigla IRA te je pozvao premijerku da 'pokaže onu svoju poznatu odvažnost i hrabrost i zaštiti hrvatske građane, i one koji prosvjeduju u Varšavskoj, bez ulaženja u posebne detalje'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene