Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u centru Zagreba

VIDEO Privedene 142 osobe: Aktivisti, vijećnici i Kregar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od sto osoba privedeno je u Varšavskoj zbog pružanja pasivnog otpora.

Policija navodi da je jutros pružala asistenciju Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet zbog osiguranja početka radova na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice. Asistencija je pružena sukladno zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, temeljem zahtjeva mjerodavnog državnog tijela s obzirom na to da se opravdano očekivalo pružanje otpora, priopćila je policija.

Pročitajte i ovo Časna sestra oborila je aktivista branila crkvu VIDEO Časna sestra ili igračica ragbija: Pogledajte trenutak u kojem je redovnica oborila aktivista Slika nije dostupna Od četiri sata ujutro VIDEO: Varšavska se brani na kontejnerima

Privedeni Kregar, Kovačević, Špicer, Meić...

Jurica Meić i Dan Špicer, SDP-ovi su vijećnici Gradske skupštine koji su se pridružili aktivistima u pružanju pasivnog otpora. Privedeni su u prostorije policijske postaje u Nehajskoj ulici. Među privedenima je i Josip Kregar, profesor na Pravnom fakultetu i zamjenik predsjednika skupštine grada Zagreba. Policija je privela i Peru Kovčavića iz HSP-a 'Ante Starčević', odvjetnika Slobodana Budaka, koordinatoricu Autonomne ženske kuće Nevu Tolle i novinara Branimira Zekić, glumca Vilija Matulu i književnika Edu Popovića.

'Pustite me da šetam svojim gradom'

Policija je u 11,30 sati spriječila prolaz na gradilište ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj ulici predsjedniku i potpredsjednici zagrebačke Gradske skupštine Borisu Špremu i Morani Paliković-Gruden te predsjedniku zagrebačkog SDP-a i zastupniku Davoru Bernardiću.

'Pustite me da idem svojim gradom', rekao je Šprem tražeći od policije da se makne, ali ga policajci nisu pustili. Prije toga svih troje sjedilo je s građanima, prosvjednicima, ispred gradilišta u Gundulićevoj ulici. Šprem je najavio i hitno sazivanje predsjedništva gradske skupštine. Policija je privela oko 140 prosvjednika koji su se pasivno opirali gradnji ulazno-izlazne rampe za garažu u Varšavskoj ulici.

Smatram da je ovo najsramotnija stvar koja se dogodila u Zagrebu Morana Paliković-Gruden Prosvjednici su sjedili na cesti - na ulazu iz Gundulićeve u Varšavsku ulicu te u Gundulićevoj ispred kamiona tvrtke 'Tehnika' pružajući pasivni otpor gradnji ulazno-izlazne rampe za garažu u Varšavskoj ulici. Na mjesto događaja izašao je velik broj pripadnika interventne policije, a desetak prosvjednika pasivni otpor je počelo pružati i na križanju Gundulićeve i Masarykove ulice.

Prosvjednicima su se pridružili političari. Gradski zastupnik SDP-a Jurica Meić novinarima je izjavio da je zaključak Gradske skupštine da ne bi trebalo početi gradnju ulazno-izlazne rampe za garažu dok se svi upravni sporovi ne završe. Ne mogu vjerovati da je gradska tvrtka 'Zrinjevac' počela radove.

'Jedina posljedica toga može biti da predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović, ako je znao za to, ode ili da ode netko drugi koji je počeo te radove bez njegova znanja. Netko mora odgovarati - Čović ili netko 'ispod', a Čović mora reći tko je to', zaključio je Jurica Meić. Morana Paliković-Gruden (HNS) izjavila je da su stvari otišle predaleko. 'Smatram da je ovo najsramotnija stvar koja se dogodila u Zagrebu', ocijenila je i najavila da će tražiti ostavku Ive Čovića.

>> Hoto: Nastavak radova znači da postoji pravda za sve

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević kazao je da je policija uhitila aktiviste koji su jutros prvi došli na mjesto planirane gradnje podzemne garaže u Varšavskoj ulici gdje su radnici Zrinjevca jutros oko 5 sati započeli sa siječom drveća.

Aktivisti su uhićeni prilikom blokiranja ulaska mehanizacije u Varšavsku ulicu, a među njima su glumica Urša Raukar i koordinator udruge Pravo na grad Teodor Celakoski, rekao je Tomašević. Neslužbeno doznajemo da je privedeno jedanaest aktivista.

Tomašević ističe da udruge nastavljaju s aktivnostima iako su radnici Zrinjevca već uklonili drveće iz Varšavske ulice, koja je, kaže, još uvijek blokirana i osigurava ju više od sto policajaca. Tomašević kaže da su prije dva dana zatražili od zagrebačke Gradske skupštine, koja kontrolira skupštinu Zagrebačkog holdinga da njihove tvrtke, poput Zrinjevca ne sudjeluju u radovima u Varšavskoj.

>> VIDEO: Varšavska se brani na kontejnerima

'Danas se to dogodilo, Zrinjevac je uklonio drveće i za to je odgovorna gradska vlast', kazao je Tomašević. Osim gradske, Tomašević smatra da je politički odgovorna i državna vlast. Drži da nije moguće da jedan dio policije provodi kriminalističku obradu zbog štetnog ugovora u Varšavskoj po nalogu Državnog odvjetništva, a drugi dio policije osigurava početak radova u Varšavskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene