Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadziranje uvjetnih otpusta

Rasterećenje zatvorskog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ustroja Probacijske službe u okviru Uprave za zatvorski sustav koja bi trebala početi s radom 1. siječnja iduće godine očekuje se da će bitno pridonijeti rasterećenju zatvorskoga sustava.

Da će smanjiti broja zatvorenika od 10 -20 posto, navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa u kojem se izvještava o  razgovoru ministra Ivana Šimonovića s upraviteljima kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda u Lepoglavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preopterećeni učenici Kreće se u reformu rasterećenja učenka Slika nije dostupna Akcijski plan 'Za pet godina zatvorski sustav jedan od uređenijih u EU-u'

Zatvorenici osuđeni za lakša kaznena djela, uvjetno bi, prije odsluženja kazne, bili pušteni na slobodu, a Probacijska bi služba nadzirala tako uvjetno puštene zatvorenike.

Ministar Šimonović je u Lepoglavi s upraviteljima kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda razgovarao o prenapučenosti zatvorskoga sustava kao jednom od najizraženijih problema toga sustava. S tim u vezi spomenuta je gradnja novih kapaciteta - Kaznionice u Glini te pripreme za gradnju zatvora i kaznionice na lokaciji u Šibeniku, kao i prenamjena sadašnjih prostora u zatvorskom sustavu.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci analizirao je aktualne probleme te je, među ostalim, istaknuo i nedostatan broj zatvorskih službenika te izvijestio o tome što se radi na zapošljavanju novih službenika. Govoreći o nedostatku materijalno-tehničkih sredstava, Mihoci je izvijestio da je pri kraju natječaj kojim će zatvorski sustav dobiti dostatan broj specijalnih vozila.

Kao poseban problem u zatvorskom sustavu, posebice u Kaznionici Lepoglavi, istaknuto je nepoštivanje zakona i pravilnika, tako da su neki zatvorenici bili privilegirani zbog čega su pokrenuti stegovni postupci i kaznene prijave.

Kad je riječ o suzbijanju korupcije u zatvorskom sustavu, ministar Šimonović je istaknuo važnost donošenja Pravilnika o pogodnostima zatvorenika, a na sastanku su analizirani i pozitivni učinci toga pravilnika, teškoće u njegovoj primjeni te načini da se ona poboljša.

Raspravljen je i Akcijski plan za suzbijanje korupcije u zatvorskom sustavu.

Naglasivši da je u radu upravitelja vrlo bitna provedba zakonitosti te da je nužan što brži uvid u poštivanje zakonitosti u svim kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima, ministar Šimonović je izvijestio upravitelje o odluci o rotaciji upravitelja. Objasnio je da će oni dobiti rješenje na temelju kojeg će se premjestiti tjedan dana u drugu kaznionicu sa zadaćom da u tom tjednu ocijene stanje u toj ustanovi po svim kriterijima - od zakonitosti u radu do uspješnosti u organizaciji obavljanja svakodnevnih poslova.

Šimonović je istaknuo kako je važno brzo dobiti cjelovit i detaljan uvid u stanje u svim kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima te o uspješnosti i zakonitosti u radu svakog pojedinog upravitelja na temelju čega će se donijeti i konkretne odluke o tome tko će ostati upravitelj, a tko će morati otići.

Ministar je obećao upraviteljima potpunu potporu i osobno zauzimanje za poboljšanje zatvorskoga sustava te za položaj i ulogu upravitelja u njemu, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene