Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rasterećuje li država konačno hrvatske osnovce?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac predstavio je danas novi Nastavni plan i program za osnovne škole, naglasivši da su glavna poboljšanja usmjerena na rasterećenje gradiva i osuvremenjivanje odgojno-obrazovnih sadržaja.

Smanjit će se broj nastavnih sati iz matematike i hrvatskog jezika od prvoga do četvrtoga razreda te iz prirode i društva u trećem razredu, dok će se strani jezik učiti od prvoga razreda osnovne škole, rekao je Primorac. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za mlađe od 25 godina EU ima plan kako zaposliti mlade Slika nije dostupna Djeca iz Jagodnjaka u svojoj matičnoj školi

Po njegovim riječima bolje su definirane pojedine teme i područja, a izbačeni su suvišni, zastarjeli, netočni ili nepotpuni pojmovi.

- Hrvatska ulazi u drugu fazu obrazovanja gdje se rad temelji na kvaliteti, rekao je ministar i dodao da su u novi Nastavni plan i program uzeli sve što je najbolje iz obrazovnih sustava zemalja članica EU, ali i iz Japana te Izraela.

Kako je rekla Ljiljana Klinger iz Stožera za implementaciju Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS), rasterećenje se očituje u smanjenju satnice, ali što je još važnije u usmjerenju k stjecanju trajnih znanja, sposobnosti i vještina u kojima učenik neće biti pasivan slušatelj, a učitelj samo predavač. 

Po njezinim riječima s time i s uključivanjem roditelja u kreiranje nastavnih procesa, škola dobiva novu dimenziju.

Sadržaji u razrednoj nastavi kvantitativno su reducirani, što u
nastavi hrvatskog jezika primjerice znači da će naglasak biti na tome da se učenici što više služe imenicama u govornoj i pisanoj komunikaciji, a ne da uče vrste imenica i slično, dok se iz nastave povijesti izostavlja "hrpa godina, bitaka i vladara", a naglasak se stavlja na shvaćanje duha nekog vremena, istaknuto je.

Od ove školske godine HNOS će se primjenjivati u svim osnovnim školama, a financijsku potporu Ministarstva od po 25.000 kuna dobit će njih 200.

Primorac je istaknuo da novi Nastavni plan i program utemeljen na HNOS-u, na kojemu su radili uglavnom nastavnici praktičari, nije gotovo djelo, već provokativni tekst koji se može i treba sustavno nadopunjavati.

Ministar je najavio da će uskoro imenovati dva vijeća i to Vijeće za izradu pedagoškog standarda i Vijeće za izradu kurikuluma te je istaknuo potrebu za usavršavanjem školskih timova s čime se kreće već u rujnu.

Novi Nastani plan i program za osnovne škole od danas je dostupan na web stranicama Ministarstva, a od sutra i u tiskanom obliku. Školama će biti dostavljen sredinom idućega tjedna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene