Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju li nas poskupljenja?

Raste cijena struje, država regulira cijenu plina: Kako će se sve to odraziti na vaše račune?

Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
Značajno raste nabavna cijena električne energije na tržištu. U godinu dana već je skočila za gotovo pedeset posto i još će rasti, a Hrvatska svake godine uvozi gotovo trećinu električne energije. A kod smo kod cijene plina, Vlada planira i nagodinu intervenirati.

Nabavna cijena struje već je skočila u odnosu na prošlu godinu, a sljedeće će još dodatno porasti, kaže energetski stručnjak Jakić. Sa sadašnjih 43 eura po megavatsatu u siječnju će porasti na više od 66 eura.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Marko Primorac Gost Dnevnika Nove TV Primorac otkrio hoće li se uskoro ići na rasterećenje plaća, prognozirao i nadolazeću utakmicu: "Proračun to ne može izdržati"

''Jer je sad jako loša hidrologija. Jednostavno jezera su prazna i to povećava cijenu s obzirom na to da je potražnja puno veća od proizvodnje'', rekao je Ivica Jakić, energetski stručnjak.

Gotovo trećinu električne energije hrvatska uvozi, no iz HEP-a kažu da se građanima računi neće zbog toga povećati. Najveći dio potrebe za električnom energijom iz uvoza planira se unaprijed, zbog čega je HEP na vrijeme osigurao dovoljne količine električne energije za svoje kupce.

Iz RWE energije kažu da se od prošle godine prosječna nabavna cijena struje povećala gotovo pedeset posto. Ističu da bi se i računi trebali povisiti, ali neće zato što o cijeni odlučuje politika.

''Kupujete po dva, a prodajete po jedan. Koliko dugo to možete izdržati, možda da pitate Inu ili Todorića u Londonu. Nije pitanje hoće li se dogoditi poskupljenje, nego kada, ako se ovakve stvari nastave dalje. Vi možete održavati stvari privremeno ispod vode, ali ne možete izdržati ispod vode dulje od pet minuta kao ljudi'', rekao je Zoran Miliša, direktor RWE energije.

Da građanima ne bi poskupio plin, Vlada će sljedeće godine novim zakonom o tržištu plina zadržati ovlasti reguliranja cijene.

''Cijena plina za kućanstva određivat će se metodologijom koju donosi HERA na način da će se odrediti najviša cijena po kojoj se plin može prodavati, a upravo kako bi se zaštitila kućanstva od povećanja cijena plina'', priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša.

Ako je nabavna cijena, bilo struje bilo plina, viša od prodajne koju diktira politika, gubitke će snositi tvrtke iz energetskog sektora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene