Veći računi za struju (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Veći računi za struju (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Vijest da će rasti ukupni računi za struju postavila je pitanje što će biti s vaučerima za struju koje dobivaju socijalno najugroženiji.


Socijalno najugroženi dobivaju 200 kuna od opskrbljivača energije, a taj ugovor istječe sljedeće godine. Tada bi trebali i rasti poticaji za proizvođače obnovljivih izvora energije i naknada koju plaćaju opskrbljivači pa se postavlja pitanje hoće li i dalje odvajati za vaučere za struju.

Inače, ministar gospodarstva Tomislav Panenić jučer je za Dnevnik Nove TV objasnio kako se radi na dva modela koji bi trebali spriječiti ukupni rast računa za struju.

'Imamo dva modela. Jedan je onaj fiskalni o kojem se već pričalo gdje se može ići spuštanjem PDV-a, a drugi je razgovor s opskrbljivačima električne energije i s regulatorima. Tamo se može pronaći prostor. Prema tome, očekujem jedan i drugi model da daju taj prostor da se ovo povećanje anulira', rekao je ministar.

Naknade za obnovljive izvore energije, tvrde iz ministarstva, moraju rasti jer u protivnom, država bi mogla biti zasuta tužbama. Naime, proizvođačima je država prema ugovorima dužna davati poticaje za obnovljivu energiju. Proizvođača koji su ušli u taj sustav je sve više pa dosadašnji novac od naknada nije dovoljan da se svima isplate poticaji.