Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijest da će rasti ukupni računi za struju postavila je pitanje što će biti s vaučerima za struju koje dobivaju socijalno najugroženiji.


Socijalno najugroženi dobivaju 200 kuna od opskrbljivača energije, a taj ugovor istječe sljedeće godine. Tada bi trebali i rasti poticaji za proizvođače obnovljivih izvora energije i naknada koju plaćaju opskrbljivači pa se postavlja pitanje hoće li i dalje odvajati za vaučere za struju.

Vezani članci Ilustracija Počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe: Pogledajte tko i kako može ostvariti to pravo Režije, ilustracija Novi udar na džepove građana: Zbog rasta obnovljivih izvora energije mogući zahtjevi za poskupljenjem struje

Inače, ministar gospodarstva Tomislav Panenić jučer je za Dnevnik Nove TV objasnio kako se radi na dva modela koji bi trebali spriječiti ukupni rast računa za struju.

'Imamo dva modela. Jedan je onaj fiskalni o kojem se već pričalo gdje se može ići spuštanjem PDV-a, a drugi je razgovor s opskrbljivačima električne energije i s regulatorima. Tamo se može pronaći prostor. Prema tome, očekujem jedan i drugi model da daju taj prostor da se ovo povećanje anulira', rekao je ministar.

Naknade za obnovljive izvore energije, tvrde iz ministarstva, moraju rasti jer u protivnom, država bi mogla biti zasuta tužbama. Naime, proizvođačima je država prema ugovorima dužna davati poticaje za obnovljivu energiju. Proizvođača koji su ušli u taj sustav je sve više pa dosadašnji novac od naknada nije dovoljan da se svima isplate poticaji.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju