Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovljivi izvori energije

RAST CIJENE - Što će biti s vaučerima za struju koje dobivaju socijalno najugroženiji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest da će rasti ukupni računi za struju postavila je pitanje što će biti s vaučerima za struju koje dobivaju socijalno najugroženiji.

Socijalno najugroženi dobivaju 200 kuna od opskrbljivača energije, a taj ugovor istječe sljedeće godine. Tada bi trebali i rasti poticaji za proizvođače obnovljivih izvora energije i naknada koju plaćaju opskrbljivači pa se postavlja pitanje hoće li i dalje odvajati za vaučere za struju.

Pročitajte i ovo Struja, ilustracija - 1 Dobre vijesti Kako je Hrvatskoj s neba palo gotovo milijardu kuna: "Proizvodnja je više nego dvostruko veća od planirane u prva tri mjeseca" Ilustracija Policija na ulicama Cijela županija ostala bez struje: Službe rade na otklanjanju kvara

Inače, ministar gospodarstva Tomislav Panenić jučer je za Dnevnik Nove TV objasnio kako se radi na dva modela koji bi trebali spriječiti ukupni rast računa za struju.

'Imamo dva modela. Jedan je onaj fiskalni o kojem se već pričalo gdje se može ići spuštanjem PDV-a, a drugi je razgovor s opskrbljivačima električne energije i s regulatorima. Tamo se može pronaći prostor. Prema tome, očekujem jedan i drugi model da daju taj prostor da se ovo povećanje anulira', rekao je ministar.

Naknade za obnovljive izvore energije, tvrde iz ministarstva, moraju rasti jer u protivnom, država bi mogla biti zasuta tužbama. Naime, proizvođačima je država prema ugovorima dužna davati poticaje za obnovljivu energiju. Proizvođača koji su ušli u taj sustav je sve više pa dosadašnji novac od naknada nije dovoljan da se svima isplate poticaji.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene