Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Samo istina'

Rane nisu povlastice: Objavite potpuni registar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dalje traje istraga o objavi dijela registra hrvatskih branitelja. Javnost još uvijek nema spoznaja tko stoji iza objave na internetu. Istodobno, produbljuju se rasprave između onih koji su za objavu i protiv nje.

Mladen Strinavić stradao je kao pripadnik specijalne policije. U slavonskim šumama nagazio je na minu. Nekim čudom noge su mu ostale čitave. Kategorički je za objavu registra, jer kaže da mnogi s tog popisa crpe državni proračun. 'Svatko tko je na proračunu države mora biti dostupan javnosti, posebno ratni vojni invalidi. A model kako to napraviti treba reći netko pametniji', rekao je Strnavić. Slično razmišljaju i ostali. 'Ja se nemam čega sramiti. Može se objaviti, ali to bi povuklo lavinu drugih reakcija, jer svi mi znamo da ima dosta lažnjaka među nama', smatra Marjan Bišćan, stopostotni ratni invalid.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar Anđelko Stričak Objava na Facebooku Župan Stričak na osudio Milanovićev istup o Habijanu pa prozvao udruge: "Gdje su sad moralne vertikale?"

>> CD s Registrom uopće nije nestao iz karlovačkog ureda?

Predsjednik Ivo Josipović s braniteljima je razgledao izložbu o Domovinskom ratu, uspomene na dane ponosa i slave, no u sadašnjosti ovi ljudi traže poštovanje i pravdu. A registar je malo tko do sad doživljavao pravednim. Josipović ponavlja da registar treba objaviti, ali ne na način kako je to učinjeno. 'Ako bi se o tome donio Zakon, ako bi se reklo koji podaci sa sigurnosnog aspekta se mogu objaviti, to bi bilo vrlo značajno i doprinijelo bi koheziji u društvu pa i položaju branitelja koji imaju u Hrvatskoj', kaže Josipović. Predsjednik se usprotivio, kako je rekao birokratskim uzrečicama o povlaštenom statusu. Kaže da stradalnici nemaju privilegirane mirovine nego naknadu za nešto što su zaslužili.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene