Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasno je da novca nema

Sudbina brodogradilišta u rukama je Europske komisije: Radnici Uljanika i 3. Maja na vikend odlaze bez plaće

I dalje bez plaće (Video: Dnevnik Nove TV) - 1
I dalje bez plaće (Video: Dnevnik Nove TV) - 1 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija I dalje bez plaće (Video: Dnevnik Nove TV) - 1 I dalje bez plaće (Video: Dnevnik Nove TV) - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Petra Fabian Kapov o neisplati plaće radnicima Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) Petra Fabian Kapov o neisplati plaće radnicima Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 I dalje bez plaće (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Galerija 1/3 >>
Radnici Uljanika i 3. Maja odlaze na vikend odlaze bez plaće. Iako Uprava demantira da im plaća kasni danima, jasno je da novca nema. HBOR je strateškom partneru Danku Končaru odbio kredit, a još se čeka odgovor Europske komisije koji će odlučiti o sudbini oba brodogradilišta.

Radnici Uljanika i dalje nisu dobili plaću, a Uprava odbija izaći pred kamere. Umjesto toga, komunicira priopćenjima i putem sindikata s kojim je u četvrtak ujutro održala sastanak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna posjet brodogradilištima Završio sastanak s Kinezima: "Zainteresirani su za tehnologiju, o novcu nismo pričali", Sindikati: "Pozdravljamo svakog investitora" 3. Maj (Foto: Dnevnik.hr) Sud prihvatio ministrov prijedlog Stečaj 3. maja odgođen i treći put, novo ročište krajem ožujka

"Nismo doznali baš ništa novo osim da se oni trude i intenzivno rade na osiguranju te plaće", rekao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca.

"Teško je vjerovati jer smo već dobili obećanja da su sredstva osigurana i da će sigurno biti isplaćena do ponedjeljka, utorka, najkasnije danas, a ona nisu isplaćena", rekao je Fabrizio Kalčić iz Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Plaća, piše u priopćenju, kasni jedan dan. Model financiranja bio je, tvrde, usuglašen.

"Uprava radi sve da se ovaj problem riješi u najkraćem mogućem roku kako bi se promptno isplatile plaće i nastavilo s pripremom za primjenu Programa restrukturiranja", stoji u priopćenju.

No čak i ako se skupi novac za plaće i nešto repromaterijala, dva su brodogradilišta na respiratorima. Kao što je već svima poznato, država više ne smije davati novac, strateški investitor možda i želi uložiti nekakav novac, ali i za to postoje kriteriji.

Sudbina brodogradilišta u rukama je Europske komisije

Kermas energiji Danka Končara, strateškog partnera brodogradilišta, HBOR je, još uvijek neslužbeno, odbio zahtjev za kredit. Grupa, ističe, traži novo rješenje.

"I dalje kontinuiramo tražimo način da pokušamo pomoći u nastaloj situaciji jer nam je važan opstanak hrvatske brodogradnje", objavila je Kermas Grupa.

U proces mirenja krenuli su svi sindikati, uključujući i onaj 3. Maja, koji je izrazio veliku zabrinutost za opstanak tvrtke.

"Gradnje koje se rade u brodogradilištu sve više kasne i gomilaju sve veće gubitke, a radnici 3. Maja se sve više upućuju na terenski rad izvan brodogradilišta. Odgovornost na nastalo stanje ponajviše na Upravi i vlasniku, tj. dioničarima u Puli koji su gurali glavu u pijesak negirajući da će se ovo dogoditi", tvrde iz sindikata.

Odgovor Europske komisije oko restrukturiranja očekuje se krajem mjeseca, a ako on bude negativan to će značiti kraj oba brodogradilišta. Najbolji radnici već su ih napustili i otišli u Italiju ili neku drugu državu.

Prema zakonu, vrijeme mirenja traje pet dana. Ne bude li plaće, radnici i sindikati spremni su na štrajk.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene