Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbila zahtjev Končara za kredit

Sindikat metalaca zbog neisplate plaća pokreće mirenje u 3. maju

Uljanik (Dnevnik.hr)
Uljanik (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Uljanik (Dnevnik.hr) Uljanik (Dnevnik.hr) +0 Uljanik (Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Radnici Uljanika ni danas nisu primili plaću. Prema još uvijek neslužbenim informacijama, državna Banka Habor odbila je zahtjev Končareve Kermas energije za kredit, koji je trebao pokriti isplatu.

Koordinacija Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata u Brodogradilištu 3. maj u četvrtak je, zbog neisplate plaće za srpanj, predala zahtjev za pokretanje procesa mirenja u sporu s poslodavcem, izvijestili su u četvrtak iz sindikata naglašavajući da su radnici i članovi sindikata zabrinuti zbog stanja u 3. maju.

Pročitajte i ovo Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Nakon proglašenog stečaja Ministar Horvat o Uljaniku: "Država je iskoristila sve legitimne metode kako bi zaštitila radnike" Slika nije dostupna Gotovo je Otvara se stečaj Uljanika d.d., Plenković: "Stečaj nije likvidacija, radnici će dobiti plaće"

Naglasili su da će se Sindikat metalaca u 3. maju pridržavati zakonom određene procedure oko rješenja problema te u dobroj vjeri voditi proces mirenja.

Opisujući stanje u 3. maju, iz sindikata ističu da je sve vidljiviji nedostatak materijala, profila, opreme i ostalog potrebnog za normalno odvijanje proizvodnje. „Da apsurd bude veći, gradnje koje se grade u brodogradilištu sve više kasne i gomilaju sve veće gubitke“, naveli su ističući da se radnici 3. maja se sve više upućuju na terenski rad izvan brodogradilišta.

Smatraju da su „za nastalo stanje odgovorni Uprava i vlasnik, tj. dioničari u Puli koji su gurali glavu u pijesak negirajući da će se ovo dogoditi.“

Podsjećaju da su u Sindikatu metalaca od listopada 2017. predviđali da uskoro više neće biti novca za plaće te da su to ponovili i nedavno, nakon objave financijskih rezultata za prvih šest mjeseci. I dalje traže definiranje točne vizije opstanka 3. maja, izvan sadašnjeg vlasništva Uljanika d.d.

Iz sindikata naglašavaju da se, sukladno odluci Koordinacije Sindikata metalaca u 3. maju, proces mirenja kod resornog ministarstva otvara zasebno samo za 3. maj. Objasnili su da „se ne žele dovesti u poziciju , kao početkom godine, kada je počeo proces mirenja u društvima Grupe Uljanik, a nakon toga nije se znalo tko je radnik, tko suvlasnik – dioničar i tko je čiji predstavnik.“ Ističu da u 3. maju nemaju takvih dilema dilema, da su svi radnici, a da vlasnik i Uprava moraju platiti radnike za odrađeni posao.

Prema podacima iz sindikata, plaće u 3. maju isplaćuju se do 15. u mjesecu, za oko 1320 radnika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene