Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se odluka Europske komisije

Ostvari li se najcrnji scenarij, Uljanik bi za Hrvatsku mogao značiti problem velik poput Agrokora

Spašavanje Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Spašavanje Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Spašavanje Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Spašavanje Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Spašavanje Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Napeto ljeto je pred brodogradilištem Uljanik. Pulski proizvođač brodova je privatna tvrtka, u kojoj država ima 25 posto dionica. Sada čeka zeleno svjetlo Europske komisije za program restrukturiranja. Nagomilane probleme trebala bi riješiti država koja je već davala jamstva, no dugovi su ostali.

Ostvari li se najcrnji scenarij, Uljanik bi za hrvatsku Vladu mogao značiti problem velik poput Agrokora, a na porezne obveznike bi pao teret težak stotine milijuna eura. Program restrukturiranja Uljanika je u Europskoj komisiji, pozitivan odgovor iščekuju i radnici Uljanika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiglo mišljenje Europske Komisije Završena priča: 3. maj više ne smije dobiti ni kunu državnih potpora? Slika nije dostupna Njima se ne žuri? Europska Komisija još analizira prijedlog restrukturiranja Uljanika

"Nadam se zelenom svjetlu jer ovo što se događa u Uljaniku u stvari nije ništa novo, dapače, danas govorimo o restrukturiranju brodogradilišta koje ima punu knjigu narudžbi, za razliku od restrukturiranja prijašnjih kad su to bili prazni nalozi sigurno nije ista situacija, ovdje je potrebna samo jedna injekcija da se prevlada trenutak krize i da se ide naprijed," govori Rajko Kutlača, voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Prioritet su im opstanak brodogradnje i radnih mjesta. "Mislim da svi moraju napraviti sve da se problem riješi, ne samo zbog Uljanika nego i zbog industrije same i zbog 4500 ljudi koji žive od toga," dodaje Kutlača.

U Upravi Uljanika su optimistični. "Program restrukturiranja kao takav smatramo da je izuzetno dobro složen. On ima svoj kontekst i najvažnije u svemu tome je da je fokus na Uljanik brodogradilištu kojeg treba financijski sanirati i, što se kaže, bilančno stabilizirati", tvrdi Hrvoje Markulinčić, direktor korporativnih komunikacija uljanik

Strateški partner trebao bi uložiti oko 237 milijuna eura, država oko 300. "Brodogradnja je u fokusu svih. Ona je isključivi cilj i sve ovo što se radi, radi se zbog brodogradnje. Međutim, svi moramo biti svjesni kako Uljanik sam po sebi mora doživjeti neke promjene ne bi li se spremio za idućih 10 godina svjetskog tržišta", navodi Markulinčić.

Europska unija traži kompenzacijske mjere. Jedna od mogućnosti je i smanjenje broja radnika, no odabrani strateški partner poručuje: ide se prema prenamjeni prostora, i to onog koji trenutno nije u funkciji.

U slučaju negativnog odgovora i kraha Uljanika, jamstva bi pala na teret države, težak pola milijarde eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene