Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Radnici TDZ-a podnijeli prijavu protiv Fonda za privatizaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi sindikat i radnici bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ) podnijeli su kaznenu prijavu protiv bivšeg i sadašnjeg vodstva Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) jer nisu pokrenuli postupak poništenja pretvorbe i privatizacije TDZ-a.

Podnijeli smo prijavu protiv bivših i sadašnjeg predsjednika HFP-a te bivših i sadašnjih članova Nadzornog i Upravnog odbora HFP-a jer su bili dužni pokrenuti postupak poništenja pretvorbe TDZ-a na temelju nalaza revizije i zaključaka Hrvatskog sabora, izjavio je danas novinarima predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iveković: TDR kriv za intervenciju policije Slika nije dostupna Uhićeno 30-ak radnika TDZ-a, četiri ozlijeđena

Postoje četiri razloga za poništenje pretvorbe, tvrdi Iveković: ulaz Zagrebačke banke u vlasničku strukturu TDZ-a bio je nezakonit, procijenjena vrijednost TDZ-a je sedam milijuna kuna manja od realne, tvrtka je kupila više od 10 posto vlastitih dionica, a HFP je zadržao dionice koje su trebale biti prenijete na Fond za razvoj i Mirovinski fond.

Podnošenjem kaznene prijave želimo utjecati na promjenu globalnog ponašanja u hrvatskoj politici, jer dosad nitko nije odgovarao ni za što, naglasio je Iveković.

Jučerašnji istup predstavnika Radničkog vijeća i sindikata Tvornice duhana Rovinj (TDR), koji su prosvjednike u TDZ-u nazvali "neradnicima" i usprotivili se bilo kakvoj isplati otpremnina za njih, Iveković je ocijenio "režijom Uprave TDR-a".

Vidjelo se po licima prisutnih da im nije bilo ugodno govoriti protiv svojih kolega, ocijenio je Iveković dodavši kako se nada da će hrvatsko zakonodavstvo "dohvatiti tu Upravu".

Glavna sindikalna povjerenica Slavica Lovrić izjavila je da radnici
TDZ-a ništa ne zamjeraju kolegama iz Rovinja jer znaju "što je šapa Uprave Adris grupe (vlasnika TDR-a) na malom čovjeku".

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević pozvao je Vladu da se uključi u dogovore o mirnom rješavanju problema oko zagrebačkog pogona TDR-a (bivšeg TDZ-a), u kojem otpušteni radnici prosvjeduju već više od 100 dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene