Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je u tvornici trebalo biti samo 15 sindikalista, nekoliko desetaka specijalaca u četvrtak nešto iza 20 sati je zatekla i 30-ak radnika koji su se na neobjašnjiv način provukli pored policijske straže.


Prema neslužbenim policijskim informacijama četvorica radnika je prilikom deložacije ozlijeđena. Dvije žene i dva ozlijeđena muškarca odvedeni su u zagrebačke bolnice gdje im je pružena liječnička pomoć, a četrdeset radnika odvedeno je u policijsku postaju Črnomerec.

Vezani članci Lana Jurčević Lana Jurčević objavila djelić pjesme i spota kojim će se predstaviti svjetskoj publici Beyonce, Meghan Markle (Foto: Getty Images) Procurila neugodna snimka na kojoj Harry moli iznenađenog šefa Disneyja da zaposli Meghan

S radnicima policija je u postaju odvela i čelnike Novog sindikata Marija Ivekovića i Tomislava Kiša, koji su posljednjih nekoliko dana 'držali' prostor tvornice.

Policija tvrdi da će radnike pustiti nakon što utvrdi njihove
identitete, kazao je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, dodajući da će cjeloviti izvješće o ovom događaju tijekom večeri objaviti zagrebačka policija.

Jedan radnik navodno je teže ozlijeđen jer je prema tvrdnjama iz radničkih krugova tijekom deložacije gurnut niz stepenice.

S ozljedama kralježnice i glave prevezen je u Traumatološku
kliniku.

Postupak deložacije, odnosno ispunjenje zahtjeva sudskog izvršitelja, započeo je nakon cjelodnevnog natezanja oko dobrovoljnog izlaska iz prostora TDZ-a.

Prema tvrdnjama sindikalnih čelnika u pregovore između sindikalaca i novog vlasnika pogona - Tvornice duhana Rovinj (TDR) - uključila se i hrvatska Vlada.

Bilo je dogovoreno da bi, ukoliko radnici TDZ-a prihvate ponudu TDR-a i mirno izađu iz pogona, TDR povukao izvanredne otkaze koje su radnici dobili nakon zauzimanja tvornice.

U poslijepodnevnim satima petnaestak radnika i radnica popelo se na krov tvornice i okupljenim novinarima i policijskim snagama uzvikivalo da dovedu kola hitne pomoći, a ne 'marice', jer se neće mirno predati.

Nakon što je postalo jasno da radnici neće prihvatiti kompromis, objašnjavajući da dogovor nije potpisao predstavnik TDR-a, policija je na zahtjev sudskog izvršitelja krenula u deložaciju.

Neslužbeno se doznaje da će policija nastaviti pretragu tvornice, jer nije poznato kako je grupa radnika, deložiranih još u ponedjeljak danas ponovno ušla u prostorije u Jagićevoj ulici.