Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković prozvao je u petak Upravu Tvornice duhana Rovinj kao glavnog krivca što je sinoćnja deložacija sindikalaca i radnika iz bivše Tvornice duhana Zagreb završila intervencijom policije.


TDR nije želio miran rasplet situacije, već demonstraciju sile, ustvrdio je Iveković na konferenciji za novinare održanoj pred sada ispražnjenom zgradom tvornice u Jagićevoj ulici. 

Vezani članci Slika nije dostupna Neobičan prizor na nebu uplašio ljude: Pojavila se ružičasta svjetlost, razlog je nevjerojatan Slika nije dostupna Radnici TDZ-a napustili tvornicu, sindikat ostaje

Skupina radnika bivšeg TDZ-a deložirana je iz kruga tvornice u Jagićevoj ulici u četvrtak nešto iza 20 sati. 

Radnici predvođeni Novim sindikatom zauzeli su tvornicu prije četiri mjeseca prosvjedujući protiv otkaza koje im je, zbog preseljenja proizvodnje cigareta u Kanfanar, podijelila Uprava TDR-a, većinskog vlasnika bivšeg TDZ-a. 

Prosvjednici su također od Državnog odvjetništva tražili poništenje pretvorbe i privatizacije TDZ-a, zbog navodnih nezakonitosti, te odbijali izaći iz tvornice i nakon što je sud presudio u korist TDR-a. 

Postupak deložacije, odnosno ispunjenje zahtjeva sudskog izvršitelja, započeo je nakon cjelodnevnog natezanja oko dobrovoljnog izlaska iz prostora TDZ-a. 

U poslijepodnevnim satima petnaestak radnika i radnica popelo se na krov tvornice i okupljenim novinarima i policijskim snagama uzvikivalo da dovedu kola hitne pomoći, a ne 'marice', jer se neće mirno predati. 

Nakon što je postalo jasno da radnici neće prihvatiti kompromis, objašnjavajući da dogovor nije potpisao predstavnik TDR-a, policija je na zahtjev sudskog izvršitelja krenula u deložaciju. 

Iveković je, međutim, ustvrdio da su izmanipulirani i pravosuđe i policija, a činjenicu da su radnici izbačeni iz tvornice uz intervenciju policije nazvao "sumrakom demokracije". 

Da su u Upravi TDR-a htjeli miran završetak priče u Jagićevoj, osigurali bi adekvatnog potpisnika dokumenta o mirnom rješenju spora ili bi nam pristupili na miran način, tvrdi Iveković. 

Najavio je nastavak borbe najesen. Sindikat je podnio tužbe zbog nezakonitih otkaza, a pravdu će potražiti i na međunarodnim sudovima, rekao je Iveković.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju