Uprava Ine danas raspravlja o Ininom rafinerijskom poslovanju, a u javnosti se nagađa da bi mogla biti donesena odluka o gašenju prerade u Rafineriji nafte Sisak.


Oko 200 radnika Rafinerije nafte Sisak krenulo je jutros s četiri autobusa u Zagreb kako bi ispred upravne zgrade Ine, gdje je u 11 sati počela sjednica Uprave, izrazili svoje nezadovoljstvo najavom gašenjem sisačke rafinerije.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Grad Zagreb uveo neke nove mjere za borbu protiv korone, doznajte na što se sve odnose GSK Jabuka Grad Zagreb o gašenju kultne Jabuke: ''Bandić će je spasiti kao i Kino Europa''

Radnici su se organizirali preko društvenih mreža, ističući kako su odlučni iskoristiti sva raspoloživa zakonska sredstva u borbi za opstojnost rafinerije i 800 radnih mjesta.

'U namjeri da se borimo za opstanak rafinerije ostvarili smo jedinstvo sva četiri sindikata, koliko ih djeluje u rafineriji. Upravo dogovaramo i aktiviranje Stožera za obranu Rafinerije. Ne smijemo dozvoliti da se rafinerija ugasi, a vjerujem da ćemo pritom imati i potporu Vlade', rekao je Željko Jurašinović, glavni povjerenik EKN-a, najbrojnijeg sindikata u sisačkoj rafineriji.

Naglasio je kako će svi daljnji koraci sindikata i radnici ovisiti o današnjoj odluci Inine Uprave u sudbini rafinerije.

Uprava Ine raspravlja o Ininom rafinerijskom poslovanju, a u javnosti se nagađa da bi mogla biti donesena odluka o gašenju prerade u Rafineriji nafte Sisak.

'Gašenje sisačke rafinerije SUPROTNO je obvezama MOL-a'

Prostori rafinerije, prema najavama, mogli bi biti prenamijenjeni u logistički centar, uz pokretanje neke druge proizvodnje. Preradu bi Ina nastavila u riječkoj rafineriji koja bi krenula u drugu fazu modernizacije, uz ulaganja od 400 milijuna dolara. Ta je opcija, po pisanju medija, ocijenjena kao najrealnija varijanta restrukturiranja Inina rafinerijskog poslovanja.

Iz Ine je stigao službeni stav da kompanija provodi stratešku analizu postojeće situacije na rafinerijskom tržištu i analizu svog rafinerijskog sustava te da su sve mogućnosti vezane uz potencijalne promjene u rafinerijskom poslovanju otvorene.

Predsjednik Ivo Josipović usprotivio se mogućoj odluci Uprave Ine da zatvori rafineriju u Sisku te pozvao Vladu da kroz razgovore s partnerima ne dopusti niti jedan "ishitren korak".

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je kako će Vlada učiniti sve da sisačka rafinerija opstane. No, iz Banskih dvora su i poručili kako je u slučaju sisačke rafinerije Vlada preglasana i ne može utjecati na eventualnu odluku MOL-a o gašenju rafinerije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook