Furio Radin (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Furio Radin (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Saborski zastupnici talijanske i mađarske nacionalne manjine Furio Radin i Šandor Juhas poručili su kako će odmah nakon izbora, ukoliko budu izabrani, objaviti svoje programe, čekati reakciju koalicija i time pokazati razvidnost.


Saborski zastupnici talijanske i mađarske nacionalne manjine Furio Radin i Šandor Juhas na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Puli poručili su kako će odmah nakon izbora, ukoliko budu izabrani, objaviti svoje programe, čekati reakciju koalicija i time pokazati razvidnost.

"Naši programi već postoje i oni su zapravo isti ti kojih prošla Vlada nije htjela niti pogledati. Mi ćemo dakle objaviti naš program te ukoliko ga buduća Vlada ne prihvati, ostajemo u oporbi. Sve, dakle, ovisi o drugima, uostalom u oporbi i nije tako loše " - poručio je Radin dodavši da je neprihvatljiva činjenica da kada se međusobno dogovaraju stranke, onda su to pregovori, a kada stranke dogovaraju s predstavnicima nacionalnih manjina onda se to naziva trgovinom.

"Želim biti potpuno jasan i poručiti da ona buduća Vlada koja će u svom sastavu imati ministre koje imaju ideološke poglede kao i ministar kulture Hasanbegović, zasigurno neće imati moj glas, ukoliko budem izabran" - poručio je Furio Radin.

Ustvrdivši kako se taj program uglavnom odnosi na ostvarivanju prava manjina saborski zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas pozvao je čelnike svih stranaka da u predizbornoj kampanji ostave na miru zastupnike nacionalnih manjina jer, kako je rekao "ne želimo da se prema nacionalnim manjinama odnose kao nešto što se nalazi u samoposluzi a koje će oni iskoristiti za svoje stranačke ciljeve".

"Od iznimne je važnosti da se okonča ovaj izborni proces, a nakon toga ćemo zajedno sjesti i pregovarati. Cilj nam je ojačati manjinski korpus kako bi u idućem razdoblju svi zastupnici nacionalnih manjina nastupali jedinstvenije. Mi želimo pregovarati na osnovi naših programskih načela, ako to ne prihvate mi ćemo ponovno biti u oporbi" - zaključio je Šandor Juhas. (Hina)