Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policajci na ispomoći

"Radimo 12 sati na kiši, vjetru i snijegu, a za ručak dobijemo lunch-paket s paštetom i kruhom"

Lunch-paket (Foto: Sinidkat policijskih službenika)
Lunch-paket (Foto: Sinidkat policijskih službenika) Foto: Sinidkat policijskih službenika
Sindikat policijskih službenika ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću požalio se na uvjete rada policajaca koji su kao ispomoć poslani graničnoj policiji na Bajakovu.

U priopćenju navode kako rade u smjenama od 12 sati, i to na svim vremenskim uvjetima na otvorenom.

Pročitajte i ovo Goran Gašpert i Tea Švob Tea Švob Spasila je utopljenika iz mora, jedna je od rijetkih policajki na motoru, a sada je dobila novo priznanje Ilustracija Sisačko-moslavačka policija Akcija policije i USKOK-a: Uhićena dvojica policajaca, poznato za što ih se sumnjiči

"Policijske službenike koji dolaze na ispomoć raspoređuje se na teren u šumu i druge nepristupačne terene u pješačkim ophodnjama bez vozila, dok se policijske službenike PGP-a Bajakovo raspoređuje u vozila i kontejner na nadzornoj točki koji nema struju niti bilo kakav izvor grijanja. Uz tu činjenicu, u ovim zimskim uvjetima niskih temperatura, kiša, vjetra i snijega navedenim policijskim službenicima ne osiguravaju se češće izmjene s policijskim službenicima koji službu obavljaju u vozilima, a prema nekima se postupa do te mjere da ih se ostavlja vani cijelu smjenu od 12 sati, izložene navedenim vremenskim uvjetima", navodi se u priopćenju.

"Rukovoditelj ne brine o sigurnosti"

Ističu kako rukovoditelj graničnog prijelaza Bajakovo ne brine o sigurnosti i zdravlju policajaca, čime se krše zakonski propisi, a takvi uvjeti rada mogli bi rezultirati i povećanim brojem obolijevanja i odlaska na bolovanje.

"Poslodavac, odnosno rukovoditelj PGP-a Bajakovo ne smije policijskog službenika stavljati u nepovoljniji položaj naspram drugog te sukladno tome policijski službenik u tom slučaju može napustiti svoje mjesto rada zbog neprovedenih propisanih mjera zaštite na radu, u kojem slučaju ima pravo na naknadu plaće za razdoblje dok se ne provedu mjere zaštite na radu", kažu u Sindikatu.

Policajci se žale na nemogućnost korištenja prava na odmor u trajanju od sat vremena koja im pripada za 12 sati rada.

"Nevjerojatno je da policijski službenik na zaštiti europske granice bude neprekidno 12 sati u šumi i u takvim vremenskim i nehumanim uvjetima bez mogućnosti bar korištenja odmora", tvrde policajci.

"Osuđeni na lunch-paket"

Pozornost su skrenuli i na probleme vezane za Smještajno-obučni centar Spačva koji se nalazi na autocesti Županja - Lipovac, na koji policijski službenici nemaju primjedbi što se tiče smještaja, ali budući da u njemu kuhinja još uvijek nije u funkciji, policijski službenici na ispomoći osuđeni su praktički na jedan lunch-paket dnevno koji sadrži kruh, paštetu ili salamu, pola litre obične vode i voće ili napolitanke.

"Postavlja se ozbiljno pitanje - kako da policijski službenici na terenu, koji pješače skoro 12 sati u službi, prežive taj dan na jednom ovakvom „sadržajnom lunch-paketu“. Jedan suhi obrok tijekom cijelog dana policijskom službeniku koji se nalazi na terenskom radu nije dovoljan da zadovolji svoje dnevne potrebe za unosom hrane, a s obzirom na to da se navedeni centar nalazi na autocesti i da nigdje u blizini ne postoji restoran, praktički, navedeni policijski službenici nemaju si mogućnost osigurati topli obrok, pa im puni iznos terenskog dodatka apsolutno ne predstavlja ništa. Prva trgovina udaljena je više od 10 kilometara, dok je način dolaska do nje problematičan jer se sam centar nalazi na autocesti, a k tome u njoj se može kupiti samo suha prehrana", žale se u Sindikatu.

"Vratite prijašnji način rada"

Od ministarstva traže da, ako nisu u mugućnosti osigurati humane uvjete rada, vrate prijašnji način obavljanja ispomoći u PGP-u Bajakovo, koji se obavljao tako da su policijski službenici odlazili na ispomoć službenim kombijem svojih ustrojstvenih jedinica, koji su koristili za nadzor granice i po završetku smjene vraćali se u svoje ustrojstvene jedinice.

"Da budemo sasvim jasni, policijski službenici ne bježe od posla i spremni su i pretrpjeti otežane uvjete rada, ali je uz sve navedene probleme krajnje neprihvatljivo postupanje i ponašanje pojedinih rukovoditelja PGP-a Bajakovo prema tim policijskim službenicima. Javnost smatra da je hrvatski policajac adekvatno opremljen i da su mu osigurani nužni uvjeti za očuvanje hrvatske i europske granice, dok je surova stvarnost i istina sasvim drugačija jer nam se pojedini policijski službenici žale da hodaju po šumi u starim i dotrajalim čizmama koje propuštaju vodu, stoga se kao sindikat smatramo obveznim reagirati na brojne pritužbe naših kolega sa zahtjevom za hitnim rješavanjem nastale situacije. Molimo Vas da naložite nadležnim službama hitno inspiciranje navedene problematike u PGP-u Bajakovo, kao i poboljšanje uvjeta rada te da nas iste izvijeste o utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama i radnjama, pismenim putem pozivom na broj gornji", poručuju policajci okupljeni u sinidikatu pod vodstvom Marija Puškarića.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene