Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovoga trenutka ne razmišljamo o promjeni Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, jer pad prometa u ugostiteljskim objektima nije samo posljedica provođenja odredbi ovog zakona vezanih uz zabranu pušenja, već i recesije te početka sezone u kojoj objektima bez terasa i inače pada promet, izjavio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.


'Recesija je, potrošnja je pala 20-ak posto i sukladno tome pao je i promet u kafićima, ali ne zbog provedbe ovog zakona nego zbog opće krize u Hrvatskoj', rekao je Milinović nakon sjednice Vlade. Dodao je i da ugostiteljskim objektima koji nemaju terasu promet i inače pada u sezoni, 'dakle ne može se sve podvesti pod ovaj zakon'.

Vezani članci Slanje SMS-a, ilustracija Neočekivan obrat: Ucjenjivali su ga i tražili pet tisuća eura zbog afera s drugim ženama, ali on ih je iznenadio reakcijom Na radnike HEP-a bacio bombu - 2 Bombaš iz Pakraca u istražnom zatvoru: Prijavljen za trostruki pokušaj ubojstva i nedopušteno posjedovanje eksplozivnih tvari

Ističući da se zakon sigurno neće mijenjati u smislu zaštite pušača, ministar zdravstva je ipak najavio da će se u idućih šest, sedam mjeseci pratiti zbivanja te onda vidjeti je li moguće eventualno napraviti nešto po pitanju tehničkih karakteristika onog dijela ugostiteljskih objekata gdje je zabranjeno pušenje. 'Tako bi se možda na neki način, i kao svojevrsna antirecesijska mjera, omogućio manji pad prometa vezan uz provedbu ovog zakona', kazao je Milinović.

>> Ugostitelji će tužiti državu zbog Zakona o zabrani pušenja

Pritom je naglasio da je on ministar zdravstva te da ga više brine činjenica da je samo danas u Hrvatskoj od bolesti izravno povezanih s posljedicama pušenja umrla 41 osoba. 'Dakle, ako ćemo vagati na ovakav način, između pet konobara bez posla ili 40 osoba koje su umrle, ja sam za to da zaštitimo tih 40 osoba', izjavio je Milinović.

Ujedno je izrazio zadovoljstvo 'što živimo u europskoj državi, gdje se zakoni poštuju', jer je u 6040 inspekcijskih nadzora bilo samo 14 slučajeva kršenja zabrane pušenja, kazao je i da su svoje zadovoljstvo izrazili i ugostitelji 'u smislu da nemaju problema sa svojim gostima ili zvanjem policije'. (Hina)