Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najprestižniji časopis

Rad znanstvenika s Instituta Ruđera Boškovića objavljen u Chemical Reviewsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković objavili su revijski rad u Chemical Reviewsu, najprestižnijem časopisu u kemiji.

Znanstvenici Grupe za kvantnu organsku kemiju Instituta Ruđera Boškovića doktori znanosti Borislav Kovačević i Robert Vianello objavili su revijski rad u Chemical Reviewsu, najprestižnijem časopisu u kemiji i petom svjetskom časopisu po faktoru utjecaja u kojem su prikazali svoja postignuća u zadnjih deset godina u području računalne kemije.

Računalna kemija jedan je od tri stupa nositelja prirodnih znanosti i jedan od glavnih puteva istraživanja u računalnoj prirodnoj znanosti koja je pak uklonila 'granice' između tradicionalnih disciplina fizike, kemije i molekularne biologije pružajući važnu vezu između teorije i eksperimenata. navodi se u današnjem priopćenju IRB-ova Ureda za odnose s javnošću.

Tako su se, ističe se, mladi "Ruđerovci" ponovno našli među "Top 5". Objašnjava da se istraživanje dr. Kovačevića i dr. Vianella odnosi na razumijevanje reakcija prijenosa protona te računalnoga predviđanja novih naprednih materijala, posebice izuzetno snažnih organskih superbaza i superkiselina.

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Slika nije dostupna Ugroženo važno područje Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike: Ova pojava nikako nije bezazlena

>> Od danas Institut Ruđer Bošković ima novog ravnatelja

Dodaje se da je razumijevanje reakcija prijenosa protona - najmanjih, najlakših i najrasprostranjenijih atomskih jezgri u svemiru, od izuzetne važnosti za kemiju jer procesi prihvaćanja i otpuštanja protona utjelovljuju najelementarnije kemijske reakcije, a često predstavljaju i početni korak mnogih organskih i biokemijskih transformacija.

S druge pak strane, razvoj novih i sve snažnijih organskih superbaza - spojeva koji se često nazivaju protonskim spužvama, zbog njihove sposobnosti ''upijanja'' protona i poticanja kemijske transformacije bez neželjenih popratnih reakcija i suvišnih tvari, doprinosi svim granama kemijske industrije iz jednostavnog razloga što superbaze predstavljaju važne i nezamjenjive katalizatore u mnogim kemijskim pretvorbama.

Rad pod naslovom "Advances in Determining the Absolute Proton Affinities of Neutral Organic Molecules in the Gas Phase and Their Interpretation: A Theoretical Account" objavljen je na poziv glavnog urednika, a stigao je kao priznanje višegodišnjim istraživanjima članova ove grupe pod vodstvom pokojnoga profesora Zvonimira Maksića.

U posljednjih desetak godina znanstvenici Grupe za kvantnu organsku kemiju objavili su u ovome području oko 40 radova u vodećim časopisima za kemiju. Ostvarili su mnogobrojne suradnje i na taj način eksperimentalno potvrdili svoja računalna predviđanja kroz zajednički rad s grupama unutar IRB-a, ali i u inozemstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene