Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U kasno poslijepodne u dijelovima Hrvatske palo je po nekoliko kapi kiše no ne dovoljno da bi rastjeralo velike vrućine koje mjerimo danima.


Žetva pšenice u punom je jeku. Na slavonskim poljima sve se praši. Sunce nemilice prži. Temperatura zraka u ovom trenutku plus 33. Na zemlji je još i više.

Vezani članci Automobil, ilustracija - 4 Detalji užasa kod Banje Luke: Curica se satima igrala u vozilu parkiranom na suncu, njezino beživotno tijelo pronašla je majka Puste zagrebačke ulice - 1 Ovo se ne viđa često: Visoke temperature opustošile hrvatsku metropolu, pogledajte galeriju

Domagoj je od ranoga jutra u vršidbi pšenice. U kombajnu je starijeg tipa koji nema klimu. 'Temperatura je negdje oko 40 stupnjeva. Nije toliko temperatura problem koliko je prašina i sve to što ide s ovim poslom. U danu popijem oko četiri litre vode', tvrdi.

Nije lako u kombajnu, ali nije lako ni na otvorenom. Ovdje se ručno probiru najbolji klasovi pšenice. 'Već duže godina radimo pa nekako izdržimo. 'Da je lagano baš i nije. Uz puno pijenja, uz nekakvu volju, to je to', tvrdi Lucija Antunović, sezonska radnica.

Danas se poljoprivrednici bore sa suncem, visokom temperaturom i prašinom, a već sutra novi problemi. Pšenice ima i previše. Pitanje je komu će ju prodati i po kojoj cijeni.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.