Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspisao je novi javni poziv za prijavu kandidata za izbor dva suca Ustavnog suda, nakon što je prošlog tjedna Hrvatski sabor izborom Miroslava Šeparovića popunio samo jedno od tri slobodna mjesta u najvišem pravosudnom tijelu.


Poziv da u roku od 60 dana predlože kandidate upućen je pravosudnim institucijama, pravnim fakultetima, odvjetničkoj komori, pravničkim udrugama, političkim strankama i drugim pravnim osobama i pojedincima. Za ustavnog suca može biti izabrana osoba koja je hrvatski državljanin, diplomirani pravnik s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci koji se istakao znanstvenim ili stručnim radom ili javnim djelovanjem te doktor pravnih znanosti koji uz ostale ispunjene uvjete ima najmanje 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Vezani članci Slika nije dostupna Turudić odbacio optužbe o nezakonju i tajnosti Slika nije dostupna Odbor za Ustav: Neće se ponavljati postupak izbora ustavnog suca

Prijedlozi kandidata za Ustavne suce upućuju se Odboru na adresu - Hrvatski sabor, 10000 Zagreb, Trg sv. Marka 6. Na posljednji javni poziv prijavilo se 11 kandidata, a njih petero ušlo je u uži krug za izbor troje ustavnih sudaca. No, jedino je bivši ministar pravosuđa i bivši ravnatelj HIS-a, odvjetnik Miroslav Šeparović dobio natpolovičnu potporu zastupnika na tajnom glasovanju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju