Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaobilazi posjet Zagrebu

Putin ide u Sloveniju, Srbiju i BiH, ne i Hrvatsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U regiju dolazi jedan od najmoćnijih ljudi svijeta, ruski premijer Vladimir Putin.

Idući tjedan obilazi Sloveniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Hrvatsku znakovito zaobilazi jer, za razliku od naših susjeda, ruski poslovi u Hrvatskoj idu vrlo slabo. Slovenija je s Rusijom već dogovorila stratešku suradnju na projektu plinovoda Južni tok. Tu je šansu Hrvatska izgubila.

Pročitajte i ovo Predsjednica u New Yorku (Foto: Dnevnik.hr) Radni posjet SAD-u Predsjednica se susrela s Lavrovim u New Yorku, no konkretna datuma Putinova dolaska u Hrvatsku još nema Vojne vježbe ruske vojske (Foto: AFP) Istok-2018 Japan zabrinut: Rusi su vojno sve prisutniji, mornaričko pješaštvo simuliralo zauzimanje obale

S hrvatskim političarima Putin, čini se, nema o čemu razgovarati. Očito je, tvrdi bivši veleposlanik u Rusiji, kako u gospodarskim odnosima nema pomaka. 'Očigledno je da Moskva nije dobila nikakav odgovor iz Zagreba i mi smo tu ponovno u situaciji da umjesto magistralnog naftovoda koji je trebao ići kroz Hrvatsku imamo samo priključak', rekao je Branko Caratan.

>> Putin traži analizu stanja nuklearnih centrala

>> Putin kaznio ministra tako da je Novu godinu dočekao u mraku

A sve zahvaljujući politici Ive Sanadera u kojoj je maksimalno ignorirao Rusiju. 'Hrvatska je, da ne budem grub, nespretno odbacila Družbu Adriju pa je sad onda na kraju sama na vlastiti trošak napravila dvosmjerni kapacitet Janafa, ali bez tržišta koje bi imala s Družbom Adriom', rekao je naftni stručnjak Igor Dekanić.

U međunarodnim odnosima nema ljubavi i mržnje, postoji samo interes, a ruski je interes vrlo jasan. Od Vlade Jadranke Kosor tražili su da se riješe problemi njihovih milijardera koji su se opekli na ulaganje u Hrvatsku. 'Ruski investitor na Mljetu ima probleme, ne zbog toga što on nije dao novce, nego zbog toga što su se hrvati sami između sebe posvađali i onda trpi ruski investitor i sad je njima nerazumljivo zašto trpi on zbog naše neorganiziranosti', rekao je Ljubo Jurčić.

'Rusi ne shvaćaju zašto s naše strane nema pomaka u vezi gradnje njihove ambasade'

Drugi je zahtjev riješiti probleme, tvrdi Jurčić, nastale oko ruske investicije u hotelski kompleks Haludovo. Postoji i treći ruski zahtjev. 'Rusi traže jednu površinu gdje bi napravili jednu dostojnu ambasadu Rusije u Hrvatskoj, a s naše strane nema pomaka, oni ne shvaćaju kako se to ne može riješiti', rekao je Jurčić. Iako je Hrvatska zakasnila na sve ključne vlakove, tvrdi Dekanić, još ima šanse.

'Hrvatska ima opciju priključenja na južni tok nekim pobočnim pravcem preko Mađarske ili sutra preko Srbije. Hrvatska ima opciju i uključenja u neke druge međunarodne projekte, poput Nabuko plinovoda', rekao je Dekanić. 'Ja ne mislim reći da je Hrvatska potrebna da se oslanja na Rusiju, ali je dobro ekonomski da postoji diverzifikacija naših naftnih i plinskih dostava', rekao je Caratan. Ako i dalje budemo čekali ništa ni od toga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene