Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pusić: Nema mogućnosti za koaliciju HDZ-HNS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnica HNS-a Vesna Pusić izjavila je da je na konzultacijama s predsjednikom države Stjepanom Mesićem kazala kako njezina stranka sudjeluje u okupljanju parlamentarne većine za sastav vlade lijevog centra, mandatar koje, kaže, treba biti iz SDP-a, a za nagađanja da se može dogoditi i koalicija HDZ-a i HNS-a kazala je da za takvo što nije moguće.

"Takva mogućnost ne postoji. Mi smo u situaciji da sudjelujemo u formiranju većine za sastavljanje vlade lijevog centra", rekla je Pusić u Uredu Predsjednika.

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata"

Poručila je da će HNS podržati čelnika SDP-a Zorana Milanovića kao mandatara nove vlade, a SDP-ov potez da Milanović na toj poziciji zamijeni dosadašnjeg SDP-ovog premijerskog kandidata Ljubu Jurčića ocijenila je logičnim.

"Za nas je to logičan potez, s obzirom da je Milanović pridonio
izbornom rezultatu SDP-a, a zbog pozicije da okuplja parlamentarnu većinu njegova je dužnost da preuzme odgovornost koju je ovom odlukom formalno i preuzeo", kazala je Pusić.

Upitana je li HNS spreman potpisati koalicijski sporazum s HSS-om i HSLS-om kojim bi se nova vlada obvezala ispuniti sve njihove zahtjeve, odgovorila je da će se sastaviti zajednički koalicijski sporazum koji mogu prihvatiti sve stranke. "Nema sumnje da bi pronašli zajednički jezik. To u ovom času nije upitno", kazala je predsjednica HNS-a.

Na pitanje smatra li da bi eventualna potpora HDSSB-a vladi lijevog centra mogla utjecati na tu vladu, odgovorila je da trojica HDSSB-ovih zastupnika ne mogu utjecati na vladine stavove i politiku.

Na upit bi li podržala SDP-ovu manjinsku vladu, odgovorila je da na mogućnost manjinske vlade ne gleda kao na realnost, budući da, naglasila je, vlade lijevog centra ne može biti bez HNS-a.

Iznijela je i HNS-ov stav po kojemu nema razloga za žurbu oko sastavljanja vlade, budući da je, rekla je Pusić, Ustav tu jasan i propisuje da mandatar može postati onaj koji Predsjedniku Republike iznese uvjerljiv dokaz da ima parlamentarnu većinu, "a kako se sada čini nema je ni jedna strana".

Također, dodala je, ni izbori još nisu završeni jer se ponavljaju na tri biračka mjesta, a ti rezultati, istaknula je, mogu imati utjecaj na konačni ishod izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene