Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šefica hrvatske diplomacije jedan je od kandidata za nasljednika glavnog tajnika Ban Ki-moona .


Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak da Kina s "pozitivnim razumijevanjem" gleda na njezinu kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a.

Šefica hrvatske diplomacije jedan je od kandidata za nasljednika glavnog tajnika Ban Ki-moona kojem mandat istječe u prosincu 2016.

"Kina naravno o tome ima sve informacije, s jednim pozitivnim razumijevanjem (gleda na kandidaturu). Naravno, to je dugotrajan proces, treba vidjeti kako će se sve odvijati, ali vrlo dobar razgovor i na tu temu", rekla je Pusić.

Ona se na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku sastala s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yiom.

Vezani članci Slika nije dostupna HSP AS: Vesna Pusić nema našu potporu niti za predsjednicu kućnog savjeta Slika nije dostupna 'Nedopustivo je da sudbina Bašara al-Asada koči pregovore u Siriji'

Pusić kaže da će izbor novog glavnog tajnika UN-a biti transparentniji

S njime je razgovarala i o tzv. projektu "1+16", okviru gospodarske suradnje Kine sa zemljama istočne Europe.

Pusić je rekla da daj projekt nije posve zaživio, jer Kina u pravilu traži državna jamstva što je u suprotnosti s pravilima EU-a.

"No, budući da velike europske zemlje intenzivno gospodarski surađuju s Kinom i Hrvatska mora naći načina kako da prekorači i razriješi te prepreke i iskoristi tu mogućnost", istaknula je ministrica.

Članice Opće skupštine načelno su se dogovorile da prednost u izboru novog glavnog tajnika imaju kandidati iz istočne Europe i da prvi put u povijesti na čelu Svjetske organizacije bude žena.

Istočna Europa zasad formalno ima četiri kandidata. Osim Pusić, to su glavna tajnica UNESCO-a Irina Bokova koju je kandidrala Bugarska, te Danilo Tuerk i Srđan Kerim koje su kandidirale slovenska i makedonska vlada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju