Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić o izboru novog glavnog tajnika UN-a

Pusić kaže da će izbor novog glavnog tajnika UN-a biti transparentniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Vlada kandidirala za glavnu tajnicu UN-a, ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, u nedjelju u New Yorku izjavila je da će taj izbor biti transparentniji nego u prošlosti, prenosi Hina.

"Kriteriji za izbor novog glavnog tajnika ili tajnice usvojeni su 11. rujna rezolucijom UN-a", rekla je Pusić u razgovoru s hrvatskim novinarima. Govori kako će u listopadu ili studenome biti upućeno pismo državama članicama da kandidiraju svoje predstavnike, a ti će kandidati imati mogućnost predstaviti se državama članicama Opće skupštine i odgovarati na pitanja. Smatra kako postoji mogućnost sučeljavanja kandidata i izvan UN-a.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom"

"Proces izbora će biti transparentniji, kandidati će biti vidljivi, proces se kao dosad neće odvijati iza zatvorenih vrata", naglasila je Pusić.

Pusić je rekla kako postoji široki konsenzus da po prvi put žena bude izabrana za glavnu tajnicu, a ono što je sigurno je da će veliku ulogu u izboru imati stalne članice Vijeća sigurnosti. Pusić još nije razgovarala s oporbom u Hrvatskoj kako bi eventualno imala nacionalni konsenzus za svoju kandidaturu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ranije je rekla kako je odluku o hrvatskom kandidatu trebalo prepustiti novoj vladi te da ova odluka vlade nije dobra.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, rekao je da je Pusić loša kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, a i da postane, ne zna kako bi funkcionirala.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene