Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo je sigurno kako će mjesto u hrvatskoj vladi pripasti potpredsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, samo se ne zna hoće li postati ministar ili potpredsjednik Vlade sa ili bez resora.


Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je danas kako njegova stranka neće pristati na sudjelovanje u novoj vladi bez pozicije potpredsjednika ili ministra, ili i jedne i druge. 

Vezani članci Slika nije dostupna 'Veselo' u Saboru: 'Fleksi je seksi' Slika nije dostupna Zagreb: Skinuta dvojezična ploča sa zgrade srpskog kulturnog društva

Pupovac je kazao kako SDSS zanima više ministarstava, u kojima će vjerojatno imati raspoređene svoje ljude na različitim razinama.

"Zanima nas više ministarstava, kad je u pitanju njihov djelokrug i sadržaj te funkcioniranje i mi ćemo u više ministarstava vjerojatno imati raspoređene ljude na različitim razinama, uključujući i Ministarstvo kulture, gdje je do sada bio gospodin Višnjić (Čedomir Višnjić, pomoćnik ministra), a nadamo se da će ostati", rekao je Pupovac.

Dodao je da će se SDSS izboriti i za značajnu poziciju u Ministarstvu gospodarstva, u kojem do sada nisu bili zastupljeni, kao i u ministarstvima poljoprivrede; znanosti i obrazovanja; prometa i razvitka, ali i u nekim novim ministarstvima za koja smatraju da ih treba formirati.

Odbacio je nagađanja da će SDSS-u, nakon dogovora HDZ-a s koalicijom HSS/HSLS, u Vladi preostati samo mjesto potpredsjednika bez portfelja, te naglasio kako SDSS želi sukreirati budući izgled Vlade, odnosno sudjelovati u izradi izmjena Zakona o Vladi.

>> Osvrt blogerana vjerojatno novog članaVlade

"Sasvim je sigurno da nećemo završiti pregovore tako da nam netko kaže, čujte, ostalo je još samo to, uzmite si to. To sasvim sigurno nije način na koji bismo mogli završiti pregovore", kazao je Pupovac, podsjetivši da trojica SDSS-ovih zastupnika u Saboru čine grupaciju sa zastupnicima talijanske i češke nacionalne manjine Furiom Radinom i Zdenkom Čuhnil.

Dodao je da SDSS zanima i kako će izgledati novo ministarstvo regionalnog i ruralnog razvoja, ako ga bude, a založio se i za osnivanje posebnog ministarstva rada i socijalne skrbi, ocijenivši da je to područje do sada bilo jedna od slabih točaka u politici Vlade

Na pitanje bi li SDSS prihvatio mjesto potpredsjednika Vlade bez portfelja, odgovorio je da bi to ovisilo o ovlastima koje bi takvo mjesto sa sobom nosilo.

Potvrdio je da je jedna od točaka na kojima SDSS inzistira i stambeno zbrinjavanje prognanika.

Podsjetio je da je Vlada donijela odluku na temelju koje se mogu otkupljivati stanovi u Podunavlju.

"Ta odluka će sasvim sigurno važiti i već sada važi i za sve druge povratničke sredine, kako za povratnike Srbe, tako i za Hrvate. Tako će, sasvim sigurno, važiti i za naseljene i doseljene osobe, koje su dobile kuću preko APN-a. I one će ući u taj program", rekao je Pupovac.

Kazao je da će jedna od stvari o kojima će se raspravljati biti i stanarsko pravo, kao i da će država morati naći model obeštećenja umirovljenika koji su živjeli na okupiranim područjima i nisu primali svoje mirovine.

Odbacio je podatak da bi obeštećenje tih umirovljenika državu koštalo 7,5 milijardi kuna, naglasivši da se o toj brojci špekuliralo ranije, dok nije postalo jasno da je broj potencijalnih podnositelja zahtjeva za obeštećenjem znatno manji.

Upitan zašto namjerava koalirati sa strankama desnog centra, iako se javno u više navrata deklarirao kao ljevičar, Pupovac je odgovorio kako "stvari u politici najčešće nisu samo crno-bijele".

"Mi nismo samo ljudi koji imaju ideološka i politička opredjeljenja. Mi smo prije svega pripadnici određenih manjinskih zajednica, koje žive u veoma specifičnim okolnostima u Hrvatskoj. Ponekad imperativ rješavanja problema u poratnim i narušenim međuetničkim sredinama ljude tjeraju da kažu - riješi mi struju, a onda ćeš kasnije riješiti nešto što je važno za moju dušu", objasnio je Pupovac.