Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pulske studentske udruge i organizacije Fakulteta ekonomije i turizma (FET) "Mije Mirkovića" više ne mogu trpjeti loše uvjete studiranja pa su danas najavili da će, ako do 1. studenoga ne počnu radovi na dovršetku izgradnje nove zgrade Fakulteta, organizirati prvi studentski štrajk u Hrvatskoj.


Koordinator Studentskoga multimedijalnog centra Luka Glušac na konferenciji za novinare rekao je kako se nova zgrada FET-a gradi već deset godina, a već više od deset mjeseci "lome se koplja" glede njezina dovršetka.

Vezani članci Sklat sivac - 3 Što se to zaplelo u mrežu? Ribari slučajno ulovili morskog psa kakvih je samo 10-ak u Jadranu. Priča ima sretan kraj Avion, ilustracija Pulska zračna luka dočekala prve ovogodišnje putnike iz Rusije: ''Popunjenost prvog leta je bila iznad očekivanja''

- FET je već 40 godina dio riječkog Sveučilišta, a kako je prijedlog zakona o pulskom Sveučilištu u Hrvatskom saboru prošao prvo i upućen u drugo čitanje, Pula će uskoro dobiti svoje sveučilište. Zato riječko Sveučilište odbija financirati tu za Pulu vrlo važnu kapitalnu investiciju, kazao je Glušac.

Dodao je kako je za dovršetak zgrade FET-a u Puli potrebno još 18 milijuna kuna, za što bi po devet milijuna kuna trebali izdvojiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te zajednički Istarska županija i grad Pula.

Kako je rekao, oko 2500 studenata FET-a pohađa predavanja u samo sedam učionica, što ne odgovara uvjetima akademske nastave, jer sjede po podovima, prozorima i stubištima te se hrane u radničkoj menzi.

- Želimo ista prava i uvjete kao i drugi hrvatski studenti, poručio je Glušac i dodao kako su ogorčeni studenti ovih dana s tim u vezi poslali prosvjedno pismo ministru Draganu Primorcu u kojemu tvrde da ih se smatra građanima drugog reda.