Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), sveučilišni profesor Žarko Puhovski rekao je danas na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu da se ne smatra krivim za kazneno djelo protiv časti i ugleda uvredom zbog čega je udruga Bedem ljubavi protiv njega podigla privatnu tužbu.


Udruga Bedem ljubavi tužila je Puhovskog zbog njegove izjave da su 'neki svoje sinove izvlačili iz jedne da bi ih poslali u drugu vojsku, pa i to govori o mirotvornosti'. Puhovski je to rekao u veljači 2007. na međunarodnoj konferenciji o utvrđivanju istine o ratnim zločinima i sukobima. Puhovski, koji se na sudu odlučio braniti sam, potvrdio je da je rekao tu rečenicu ali ne kao predsjednik HHO-a, što tvrdi tužba, već kao profesor.

Vezani članci Slika nije dostupna Branitelji organiziraju prosvjed protiv Brammertzova dolaska Slika nije dostupna Mikuličić: Pojačat ćemo tim sa zvijezdom pravne struke!

Napomenuo je da je rečenicu započeo riječima 'po mojem sudu' te da je iznosio svoje mišljenje po pitanju mirotvornosti, a ne o osobama.

Puhovski smatra da sadržaj izjave nije uvredljiv

Bivši predsjednik HHO-a drži da sadržaj izjave nije uvredljiv te da nije precizirao objekt na koji se rečenica odnosi. Na današnjem ročištu svjedočila je i predsjednica udruge Ljerka Pavić koja smatra da je Puhovski izjavu uputio njoj kao predsjednici udruge.

Sudac Dražen Kevrić prihvatio prijedlog da se na idućoj raspravi 2. lipnja sasluša Marija Slišković, predsjednica Udruge žena u Domovinskom ratu na okolnosti utvrđivanja kome se Puhovski obraćao na međunarodnoj konferenciji. Puhovski je na kraju rekao da se obraćao predsjednici Bedema ljubavi jer mu je ona postavila pitanje.