Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raketiranje gradova

Prvi svjedoci na suđenju Milanu Martiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom suđenju ratnom vođi pobunjenih hrvatskih Srba Milanu Martiću za raketiranje hrvatskih gradova u svibnju 1995. ispitani su prvi svjedoci, a nepravomoćna presuda bi, prema sudskim procjenama, mogla biti izrečena na ljeto iduće godine.

Sudac Tomislav Juriša u ponedjeljak je, nakon nekoliko mjeseci proučavanja dokumentacije iz spisa, ispitao troje od deset poznatih svjedoka.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

Za raketiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog, osim Martiću koji u Estoniji služi 35-godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, sudi se i tadašnjem vojnom zapovjedniku tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Čeleketiću koji je također nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Kako je od zločina koji se Martiću i Čeleketiću stavljaju ne teret prošlo preko dvadeset godina mnogi od ranije navedenih svjedoka su umrli. Sud ih planira ispitati još pedesetak nakon čega slijede svjedoci i vještaci iz haškog postupka pa se kraj suđenja ne može očekivati prije ljeta 2017.

Optužnicu protiv Martića i Čelektića zbog osvetničkog raketiranja hrvatskih gradova nakon vojno-redarstvene akcije Bljesak zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je još u siječnju 2003.

Odluka o podizanju optužnice i pred hrvatskim sudom donesena je nakon saznanja da tužiteljstvo Haškog suda, koje je Martića tada već teretilo za raketiranje Zagreba, ne namjerava optužiti i Čeleketića, kao i da haškom optužnicom nisu obuhvaćena raketiranja Karlovca 1. i 2. svibnja te raketni napad na Jastrebarsko, 3. svibnja 1995.

Hrvatsko tužiteljstvo Martića i Čeleketića tereti za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

U listopadu 2008. žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je kaznu kojom je godinu ranije Martić osuđen na 35 godina zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom devedesetih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj.

Martić je osuđen kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, a u presudi je uz granatiranje Zagreba u kojem je u svibnju 1995. poginulo sedam osoba, a deseci su ranjeni naveden i niz drugih zločina nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje gdje su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene