Nikad više stranih policajaca (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Nikad više stranih policajaca (Foto: Dnevnik.hr) - 3

U pomoć domaćim policajcima u Hrvatsku uskoro stižu i strani. Prvi put - i šest Kineza. Policija za preseljenje na obalu priprema i domaće snage.


Uz bok domaćima, jadranskom obalom i ovog će ljeta patrolirati strani policajci. Turista je sve više, pa će ove godine snage reda biti - nikad brojnije.

Vezani članci Ugostiteljski objekt u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Postoji i jeftinija varijanta Dubrovnika: Kava za 12, sladoled za 7, ručak unutar zidina 40 kuna... Policija, ilustracija (Foto: Pixsell,Ivo Cagalj) Uhićen muškarac koji je teško ozlijedio turista na splitskim Bačvicama: Francuz se i dalje bori za život

"Iz 18 država dolazi 87 stranih policajaca. Svakome je drago vidjeti svog policajca pa tako i našim gostima", pojašnjava ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zbog sve većeg broja kineskih turista, na Jadran po prvi put stižu i kineski policajci. Najviše će ih biti u Dubrovniku, Splitu, i na Plitvičkim jezerima, dakle na mjestima koje kineski turisti najviše obilaze.

Kineskih policajaca dolazi šest, a stižu i Česi, Srbi, Nijemci.

"To ima smisla, jer ima jako puno glupih njemačkih turista koji rade razne gluposti, pogotovo kad konzumiraju alkohol", smatra njemački turist Peter.

U pomoć stiže i 235 domaćih policajaca, iz drugih postaja. Strani policajci nisu loša ideja, ali ovlasti su im jako ograničene, ističu stručnjaci.

"Oni mogu biti dodatni teret recimo kod škakljivi situacija i intervencija, ne mogu upotrebljavati sredstva prinude, niti nose oružje ili bilo što drugo", ističe Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.

Prošle godine, pojačanja iz inozemstva, Hrvatska je platila više od milijun kuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr